Sposób przygotowania:
Ciasto drożdżowe dyniowe z marmoladą
Z mleka, drożdży, cukru oraz mąki robimy zaczyn, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 15 minut. Następnie dodajemy do niego oliwę, puree z dyni, cukier oraz mąkę i wyrabiamy ciasto drożdżowe. Przykrywamy ciasto ściereczką i odstawiamy na 30 minut do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Z masła, cukru oraz mąki zagniatamy kruszonkę.
Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia oraz przekładamy do niej ciasto drożdżowe. Na cieście rozsmarowujemy marmoladę oraz posypujemy kruszonką i ponownie odstawiamy przykryte ciasto do wyrośnięcia na 30 minut. Po tym czasie wstawiamy drożdżówkę do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez 45 minut w temperaturze 180 stopni. Upieczoną i ostudzoną drożdżówkę polewamy lukrem.
Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia oraz przekładamy do niej ciasto drożdżowe. Na cieście rozsmarowujemy marmoladę oraz posypujemy kruszonką i ponownie odstawiamy przykryte ciasto do wyrośnięcia na 30 minut. Po tym czasie wstawiamy drożdżówkę do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez 45 minut w temperaturze 180 stopni. Upieczoną i ostudzoną drożdżówkę polewamy lukrem.
ciasteczka
slodkokwasnakuchnia1
dziękuje