slodkokwasnakuchnia1

slodkokwasnakuchnia1

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1012]

Ciasto drożdżowe dyniowe z marmoladą

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Zapraszam na pyszną drożdżówkę z puree dyniowym dzięki, któremu ciasto ma piękny kolor. Moja drożdżówka jest dodatkowo bez jajek-właśnie dzięki dodatkowi dyni. Zrobiłam ją z marmoladą oraz lukrem-zniknęła w mig. Polecam.

Ciasto drożdżowe dyniowe z marmoladą

Składniki:

Ciasto drożdżowe dyniowe z marmoladą

 

 

  • Ciasto:
  • 5 łyżek oliwy
  • 3/4 szkl puree z dyni
  • 1/2 szkl cukru
  • 3 szkl mąki pszennej (u mnie 2 ab)

 

  • oraz:
  • 4 łyżki marmolady

 

 

  • lukier
  • blaszka 24x24 cm

Sposób przygotowania:

Ciasto drożdżowe dyniowe z marmoladą
Z mleka, drożdży, cukru oraz mąki robimy zaczyn, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 15 minut. Następnie dodajemy do niego oliwę, puree z dyni, cukier oraz mąkę i wyrabiamy ciasto drożdżowe. Przykrywamy ciasto ściereczką i odstawiamy na 30 minut do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Z masła, cukru oraz mąki zagniatamy kruszonkę.

Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia oraz przekładamy do niej ciasto drożdżowe. Na cieście rozsmarowujemy marmoladę oraz posypujemy kruszonką i ponownie odstawiamy przykryte ciasto do wyrośnięcia na 30 minut. Po tym czasie wstawiamy drożdżówkę do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez 45 minut w temperaturze 180 stopni. Upieczoną i ostudzoną drożdżówkę polewamy lukrem.