BozenaMatuszczyk

BozenaMatuszczyk

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1611]

Doskonały sernik bakaliowy

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Pyszny, ciekawy i bardzo puszysty sernik o wyrazistym smaku z bakaliami i ubitą pianą z białek wymieszaną z wiórkami kokosowymi, co dodaje sernikowi dodatkowego pysznego smaku. Przepis pochodzi ze starego zeszytu mojej babci.

Doskonały sernik bakaliowy Więcej zdjęć (11)

Składniki:

Doskonały sernik bakaliowy

 

  • ser trzykrotnie mielony 1 kg,
  • mąka ziemniaczana 2 łyżki,
  • cukier 200 g,
  • masło 120 g,
  • jajka 5 szt,
  • proszek do pieczenia 1 łyżeczka,
  • rodzynki 100 g,
  • skórka pomarańczowa kandyzowana 1/2 paczki,

 

  • Masa bezowa;
  • białka 3 szt,
  • cukier puder 150 g,
  • wiórki kokosowe 50 g,

 

 

  • Do dekoracji ;
  • posypka kolorowa,

Sposób przygotowania:

Doskonały sernik bakaliowy
Żółtka utrzeć z cukrem i masłem do białości.

Do masy jajecznej dodać ser i wymieszać.

Następnie połączyć z ubitą na sztywno pianą z białek.

Dodać mąkę ziemniaczaną, bakalie i wymieszać do połączenia składników.

Masę serową przełożyć do większej tortownicy wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą.

Wstawić do umiarkowanie nagrzanego piekarnika i piec około 50 minut.

Masa białkowa;

Białka ubić z cukrem pudrem na sztywno.

Do sztywnej masy dodać wiórki kokosowe.

Całość dokładnie wymieszać.

Sernik po upieczeniu wyjąć i na upieczony wyłożyć masę bezową ,rozsmarować na całej powierzchni i ponownie wstawić do średnio nagrzanego piekarnika i piec ok. 20 minut.

Ciasto po upieczeniu wyjąć i ostudzić.

Polać polewą czekoladową;

Polewa;

margarynę rozpuścić z cukrem dodać kakao i gotować do całkowitego rozpuszczenia, zdjąć z ognia , dodać namoczoną w wodzie napęczniałą żelatynę dokładnie wymieszać do całkowitego rozpuszczenia żelatyny.
Doskonały sernik bakaliowy
Gotowy sernik po upieczeniu i udekorowaniu przed krojeniem
Doskonały sernik bakaliowy
Żółtka utrzeć z cukrem i masłem do białości
Doskonały sernik bakaliowy
Do masy jajecznej dodać ser i wymieszać do połączenia
Doskonały sernik bakaliowy
Wmieszać ubitą na sztywno pianę z białek
Doskonały sernik bakaliowy
Dodać mąkę ziemniaczaną oraz bakalie
Doskonały sernik bakaliowy
Masę serową przełożyć do tortownicy wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą
Doskonały sernik bakaliowy
Po upieczeniu na sernik rozłożyć przygotowaną masę bezową
Doskonały sernik bakaliowy
Ponownie włożyć do gorącego piekarnika i piec jeszcze 20 minut
Doskonały sernik bakaliowy
Po ponownym upieczeniu polać polewą i udekorować kolorową posypką
Doskonały sernik bakaliowy
Sernik gotowy do podania