alien1985

alien1985

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 532]

Ciasto z brzoskwiniami i kajmakiem

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Kakaowy biszkopt, kajmak, brzoskwinie, masa śmietanowa z mascarpone po prostu " niebo w gębie " . Polecam :-)

Ciasto z brzoskwiniami i kajmakiem

Składniki:

Ciasto z brzoskwiniami i kajmakiem

Biszkopt

  • 3 jajka
  • 4 łyżki cukru
  • 3 łyżki mąki
  • 2 łyżki kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3 łyżki oleju

Masa śmietanowa

  • 2 opakowania serka mascarpone
  • 500 ml śmietanki 30 %
  • 2 łyżki cukru pudru

Dodatkowo

  • Pół puszki masy kajmakowej
  • Pół puszki brzoskwiń
  • Herbatniki kakaowe ok 12 szt
  • Czekoladowe jajeczka lub nadziewana czekolada do dekoracji

Sposób przygotowania:

Ciasto z brzoskwiniami i kajmakiem

Biszkopt

Ciasto z brzoskwiniami kajmakiem i masą śmietanow
Przygotować masę na biszkopt, piec 15 min w temp 180 st.

Białka oddzielić od żółtej. Białka ubić na sztywno, dodać cukier, ubijać. Następnie dodawać po jednym żółtka i ubijać.

Mąkę, proszek do pieczenia i kakao, wymieszać i przesiać przez sitko. Dodać do masy i wymieszać delikatnie łyżką.

Na końcu wmieszać olej. Przelać do prostokątnej blachy wyłożonej papierem do pieczenia.

Piec 15 min w temp 180 st.

ETAP 2:

Ciasto z brzoskwiniami kajmakiem i masą śmietanow
Na biszkopt wyłożyć masę kajmakową A następnie brzoskwinie

Wystudzony biszkopt posmarować kajmakiem, następnie wyłożyć pokrojone brzoskwinie.

ETAP 3:

Ciasto z brzoskwiniami kajmakiem i masą śmietanow
Śmietankę, mascarpone i cukier puder ubić na sztywno.

Do naczynia wlać dobrze schłodzoną śmietanę i mascarpone, dodać cukier puder. Ubijać na najwyższych obrotach do pożądanej konsystencji.

ETAP 4:

Ciasto z brzoskwiniami kajmakiem i masą śmietanow
Na brzoskwinie wyłożyć śmietanę i herbatniki

Na brzoskwinie wyłożyć połowę masy śmietanowej, następnie herbatniki.

ETAP 5:

Ciasto z brzoskwiniami kajmakiem i masą śmietanow
Wyłożyć resztę masy śmietanowej, wierzch udekorować posiekanymi jajeczkami

Na herbatniki wyłożyć resztę masy śmietanowej. Wierzch udekorować posiekanymi jajeczkami lub czekoladą.
Schłodzić w lodówce najlepiej 24 h
Smacznego:-)