Sposób przygotowania:
Sernik alzacki z suszoną żurawinąETAP 1:
Składniki na masę serową wyjmujemy z lodówki, aby do czasu przygotowania masy osiągnęły temperaturę pokojową.
Przygotujemy kruche ciasto.
Mąkę i cukier puder przesiewamy do miski. Dodajemy posiekane zimne masło.
Zagniatamy ciasto, owijamy je folią i odstawiamy do lodówki na 30 minut.
Następnie ciasto rozwałkowujemy i przekładamy na dno tortownicy wysmarowanej masłem.
Ciasto nakłuwamy i pieczemy ok. 20 minut, na złocisty kolor, w 175 st. C.
Studzimy.
ETAP 2:
Przygotowujemy masę serową.
Białka jajek ubijamy na sztywną pianę.
Żółtka miksujemy z cukrem. Dodajemy ser, mąkę ziemniaczaną i śmietanę, miksujemy.
ETAP 3:
Do masy serowej dodajemy pianę z białek i żurawinę, mieszamy delikatnie łyżką.
Masę serową wylewamy na kruchy spód.
Ciasto wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C na 45 minut. Następnie piekarnik wyłączamy i trzymamy w nim sernik aż do ostudzenia.
ETAP 4:
Przygotowujemy polewę czekoladową.
Śmietanę wlewamy do rondelka i podgrzewamy.
Dodajemy czekoladę połamaną na kostki. Podgrzewamy, mieszając, aż czekolada się roztopi i powstanie jednolita polewa . Polewamy nią wierzch ciasta.
Sernik dekorujemy według uznania. Ja wykorzystałam wiórki kokosowe, kawałki suszonych moreli i płatki migdałowe.