Ag.Zetka

Ag.Zetka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1345]

Sernik alzacki z suszoną żurawiną

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Uwielbiam testować nowe przepisy uzupełnione o odrobinę czegoś dodanego od siebie. W te Święta postanowiłam zatem upiec inny sernik niż zwykle, a mianowicie sernik alzacki uzupełniony o suszoną żurawinę. Był pyszny, z mocno wyczuwalnym smakiem sera.

Sernik alzacki z suszoną żurawiną

Składniki:

Sernik alzacki z suszoną żurawiną

Na kruche ciasto:

Na masę serową:

Polewa + dekoracja:

  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 100 g śmietany 30%
  • wiórki kokosowe
  • płatki migdałowe
  • kawałki suszonej moreli

Sposób przygotowania:

Sernik alzacki z suszoną żurawiną

ETAP 1:

Sernik alzacki z suszoną żurawiną
Sernik upiekłam na spodzie z ciasta kruchego

Składniki na masę serową wyjmujemy z lodówki, aby do czasu przygotowania masy osiągnęły temperaturę pokojową.

Przygotujemy kruche ciasto.

Mąkę i cukier puder przesiewamy do miski. Dodajemy posiekane zimne masło.

Zagniatamy ciasto, owijamy je folią i odstawiamy do lodówki na 30 minut.

Następnie ciasto rozwałkowujemy i przekładamy na dno tortownicy wysmarowanej masłem.

Ciasto nakłuwamy i pieczemy ok. 20 minut, na złocisty kolor, w 175 st. C.

Studzimy.

ETAP 2:

Sernik alzacki z suszoną żurawiną
Przygotowałam masę serową z dodatkiem śmietany kremówki

Przygotowujemy masę serową.

Białka jajek ubijamy na sztywną pianę.

Żółtka miksujemy z cukrem. Dodajemy ser, mąkę ziemniaczaną i śmietanę, miksujemy.

ETAP 3:

Sernik alzacki z suszoną żurawiną
Do masy serowej dodałam suszoną żurawinę

Do masy serowej dodajemy pianę z białek i żurawinę, mieszamy delikatnie łyżką.

Masę serową wylewamy na kruchy spód.

Ciasto wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C na 45 minut. Następnie piekarnik wyłączamy i trzymamy w nim sernik aż do ostudzenia.

ETAP 4:

Sernik alzacki z suszoną żurawiną
Przygotowałam polewę z czekolady i śmietany kremówki

Przygotowujemy polewę czekoladową.

Śmietanę wlewamy do rondelka i podgrzewamy.

Dodajemy czekoladę połamaną na kostki. Podgrzewamy, mieszając, aż czekolada się roztopi i powstanie jednolita polewa . Polewamy nią wierzch ciasta.

Sernik dekorujemy według uznania. Ja wykorzystałam wiórki kokosowe, kawałki suszonych moreli i płatki migdałowe.