djkatee

djkatee

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 244]

Drożdżówka mamy

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Ewidentnie kojarzy mi się z domem...

Drożdżówka mamy

Składniki:

Drożdżówka mamy

 

  • 0,5 kg mąki,
  • 0,5 szklanki cukru,
  • 5 dag drożdży,
  • 1 szklanka mleka,
  • 4 żółtka,
  • 3 łyżki oleju,
  • według uznania rodzynki,
  • 0,5 szkl mąki,
  • 6 dag masła w temp pokojowej),
  • 6 dag cukru

 

Sposób przygotowania:

Drożdżówka mamy
1. Drożdże mieszamy z odrobiną letniego mleka i łyżką mąki. Czekamy aż wyrosną. Żółtka ucieramy z cukrem. Po wyrośnięciu drożdże dodajemy do mąki, dodajemy również utarte żółtka z cukrem, olej i resztę mleka. Z podanych składników wyrabiamy ciasto, dodajemy sparzone rodzynki (zalewamy je na chwile gorącą wodą) i odstawiamy aż wyrośnie.
2. Kruszonka: Z trzech ostatnich składników: mąki, masła i cukru zagniatamy kruszonkę.
3. Wyrośnięte ciasto wkładamy do blaszki, posypujemy kruszonka i pieczemy w piekarniku.