Sposób przygotowania:
Drożdżówka owocowa
Drożdże rozpuścić w 2 łyżkach cukru i mleku oraz dodać tyle mąki, aby ciasto miało gęstość kwaśnej śmietany. Wymieszać i odstawić do wyrośnięcia. Po około 30 minutach, kiedy ciasto wyrośnie, pozostałą ilość mąki przesiać do miski, dodać resztę cukru, cukier waniliowy, szczyptę soli, żółtka, jajo, rozczyn drożdżowy i dobrze wyrobić, a na końcu dodawać powoli rozgrzany, dość ciepły olej i wyrobić ponownie. Ciasto pozostawić do wyrośnięcia na około 30 minut. Owoce umyć i osuszyć. Następnie przygotowane ciasto wyłożyć do wysmarowanej tłuszczem i obsypanej bułką tartą formy, a na nie poukładać owoce i pozostawić do wyrośnięcia na czas przygotowywania kruszonki. Ze składników na kruszonkę, masło rozdrobnić, dodać cukier kryształ i waniliowy oraz mąkę i zagnieść na ciasto, a następnie gotową kruszonkę wysypać na owoce. Ciasto piec około 45 minut w temperaturze 180°C, do suchego patyczka, a po upieczeniu pozostawić do ostygnięcia. Ze składników na lukier, cukier puder wsypać do miski, dodać rozdrobnione masło i zalać gorącą wodą energicznie mieszając, aby masło się rozpuściło i nie powstały grudki. Tak przygotowanym lukrem polać przestudzone ciasto.
luna
misia53