jovi

jovi

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 436]

Drożdżówka owocowa

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Ciasto drożdżowe z owocami i kruszonką oblane lukrem:)

Drożdżówka owocowa

Składniki:

Drożdżówka owocowa

 

  • CIASTO
  • 10 dag drożdży świeżych lub 28 g suszonych
  • 1 kg mąki pszennej
  • ½ l mleka pełnotłustego
  • 1 cukier waniliowy
  • 1 szklanka cukru kryształu
  • 1 szklanka oleju
  • 1 jajo
  • 3 żółtka
  • szczypta soli
  • ½ kg owoców (dowolnie: jagody, śliwki, rabarbar)

 

  • KRUSZONKA
  • ½ szklanki cukru kryształu
  • 1 cukier waniliowy
  • 1½ szklanki mąki pszennej
  • ¾ kostki masła

 

  • LUKIER
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 6-8 łyżek wody
  • 1 łyżeczka masła

 

 

Sposób przygotowania:

Drożdżówka owocowa
Drożdże rozpuścić w 2 łyżkach cukru i mleku oraz dodać tyle mąki, aby ciasto miało gęstość kwaśnej śmietany. Wymieszać i odstawić do wyrośnięcia. Po około 30 minutach, kiedy ciasto wyrośnie, pozostałą ilość mąki przesiać do miski, dodać resztę cukru, cukier waniliowy, szczyptę soli, żółtka, jajo, rozczyn drożdżowy i dobrze wyrobić, a na końcu dodawać powoli rozgrzany, dość ciepły olej i wyrobić ponownie. Ciasto pozostawić do wyrośnięcia na około 30 minut. Owoce umyć i osuszyć. Następnie przygotowane ciasto wyłożyć do wysmarowanej tłuszczem i obsypanej bułką tartą formy, a na nie poukładać owoce i pozostawić do wyrośnięcia na czas przygotowywania kruszonki. Ze składników na kruszonkę, masło rozdrobnić, dodać cukier kryształ i waniliowy oraz mąkę i zagnieść na ciasto, a następnie gotową kruszonkę wysypać na owoce. Ciasto piec około 45 minut w temperaturze 180°C, do suchego patyczka, a po upieczeniu pozostawić do ostygnięcia. Ze składników na lukier, cukier puder wsypać do miski, dodać rozdrobnione masło i zalać gorącą wodą energicznie mieszając, aby masło się rozpuściło i nie powstały grudki. Tak przygotowanym lukrem polać przestudzone ciasto.