krystyna330

krystyna330

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 74]

Drożdżówka Trudy

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Pyszna świąteczna drożdżówka w formie baby. Najlepsz na wielkanocny stół, polecam kazdemu swój przepis

Drożdżówka Trudy Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Drożdżówka Trudy

 

  • 40 dag mąki,
  • 7 dag drożdży,
  • 0,5 kostki miękkiego masła,
  • 2 jaja,
  • 5 łyżkek śmietanki słodkiej,
  • 2 łyżki cukru,
  • 1 cukier waniliowy,
  • 2 łyżki mleka.
  • rodzynki

Sposób przygotowania:

Drożdżówka Trudy
Drożdże należy rozgnieść z cukrem waniliowym, dodać letnią śmietankę odrobinę mąki i dokładnie wymieszać. W misie rozetrzeć cukier z masłem a następnie dodać letnie mleko i ponownie roztrzepać. Dodać mąkę i podrośnięty rozczyn wyrabiać do momentu odchodzenia ciasta od ścianek miski. Odstawić do wyrośnięcia na ok pól godziny. Wyłożyć do natłuszczonej formy i na wierzchu posmarować żółtkiem ( i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec ok.30-40 minut, aż ciasto będzie miało złoty kolor.
Drożdżówka Trudy
Przygotowujemy rozczyn
Drożdżówka Trudy
Dajemy do formy
Drożdżówka Trudy
Masło ucieramy z cukrem
Drożdżówka Trudy
Dodajemy rozczyn