SUPERPRZEPIS

Drożdżowe z nadzieniem różanym i kokosem

         
ocena: 5/5 głosów: 3
Drożdżowe z nadzieniem różanym i kokosem Więcej zdjęć (4)

Smakowite drożdżowe ciasto z marmoladą i posypką kokosową.

Składniki:

Drożdżowe z nadzieniem różanym i kokosem

 

  • 4 szklanki maki tortowej
  • 2 jajka
  • 3 żółtka
  • 1 szklanka drobnego cukru
  • 1/4 szklanki oleju
  • 5 dkg margaryny
  • 3 dkg drożdży
  • 1,5 szklanki mleka
  • nadzienie :
  • marmolada różana
  • posypka :
  • 1/2 szklanki wiórków kokosowych
  • 1/2 szklanki maki pszennej
  • 1/2 szklanki cukru drobnego
  • 5 dkg margaryny

 

Sposób przygotowania:

Drożdżowe z nadzieniem różanym i kokosem
Mleko podgrzać z margaryną ,olejem i wlać do miski .Dodać cukier ,drożdże ,jaja z żółtkami i przesianą mąkę. Całość zmiksować mikserem z odpowiednimi końcówkami(spirale).Jak powstanie jednolite ciasto ,przykryć ściereczką kuchenną i odstawić na ok. 30 minut.Większą połowę przełożyć do średniej blaszki wyłożonej papierem do pieczenia .Rozłożyć po cieście roztartą marmoladę i przykryć pozostałą częścią ciasta. Wiórki ,mąkę ,cukier i margarynę rozetrzeć palcami ,aby nie było grudek. Kruszonkę posypać na cieście i wstawić do piekarnika.Piekarnika wcześniej nie nagrzewamy ,wstawiamy do zimnego,nastawiamy temperaturę 160 stopni i pieczemy przez ok. 40 minut od nagrzania się piekarnika.
Drożdżowe z nadzieniem różanym i kokosem
Większą część wyrośniętego ciasta wyłożyć na blaszkę ,posmarować marmoladą i przykryć resztą ciasta
Drożdżowe z nadzieniem różanym i kokosem
Składniki na posypkę wyrobić palcami i posypać kruszonką ciasto
Drożdżowe z nadzieniem różanym i kokosem
Etap 3

Tagi:

jajko jajka mak