Alex_M

Alex_M

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1760]

Szybki drożdżowiec z rabarbarem i twarogiem

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 22

Puszyste i wilgotne ciasto drożdżowe z twarogiem i cukrem trzcinowym zamiast kruszonki, z dodatkiem rabarbaru, szybko i smacznie.

Szybki drożdżowiec z rabarbarem i twarogiem Więcej zdjęć (6)

Składniki:

Szybki drożdżowiec z rabarbarem i twarogiem

 

Sposób przygotowania:

Szybki drożdżowiec z rabarbarem i twarogiem
Do miski wlać kefir ogrzany do temperatury pokojowej, dodać pokruszone drożdże i cukier, wymieszać. Wbić 2 jajka, wlać olej, wsypać mąkę i sól. Nie mieszać. Odstawić na godzinę w ciepłe miejsce. Rabarbar pokroić w kawałki.

Po godzinie ciasto wymieszać, dodać część rabarbaru i wymieszać ponownie. Nałożyć do formy wyścielonej papierem, wyrównać. Ciasto posypać pokruszonym twarogiem, następnie resztą pokrojonego rabarbaru, na koniec posypać cukrem trzcinowym.

Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec ok 40 minut.
Szybki drożdżowiec z rabarbarem i twarogiem
Rabarbar umyć, pokroić w kostkę, odstawić
Szybki drożdżowiec z rabarbarem i twarogiem
wszystkie składniki umieścić w misce w podanej kolejności
Szybki drożdżowiec z rabarbarem i twarogiem
po godzinie zamieszać, dodać część rabarbaru
Szybki drożdżowiec z rabarbarem i twarogiem
ciasto wyłożyć do formy, wyrównać , posypać twarogiem
Szybki drożdżowiec z rabarbarem i twarogiem
poyspać rabarbarem i cukrem trzcinowym