bernika

bernika

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 817]

SUPERPRZEPIS

Drożdżowa spirala z marmoladą

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

ten zakręcony ślimak czy też spirala to drożdżowe ciasto z marmoladą.

Drożdżowa spirala z marmoladą Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Drożdżowa spirala z marmoladą

 

 

Sposób przygotowania:

Drożdżowa spirala z marmoladą
Do miksera wsypać 2 szklanki mąki, cukier puder, drożdże, sól, kardamon, gałkę muszkatołową i cynamon. W małym garnuszku na małym ogniu podgrzać mleko razem z masłem. pogrzewać aż masło się roztopi. Odstawić garnuszek do lekkiego ostygnięcia.Wlać mleko do miksera i mieszać z mąką na niskich obrotach do połączenia się składników. Jajka wbijać po jednym, dodać wanilię, 1/2 szklanki mąki i nadal mieszać na niskich obrotach, aż powstanie jednolite ciasto, około 30-45 sekund. Jeśli będzie trzeba dodać jeszcze 2 łyżki mąki i wymieszać jeszcze raz (ciasto nie może być zbytnio klejące). Wyłączyć mikser. Górę  ciasta posypać łyżką mąki, miskę przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 40 do 60 min aż podwoi swoją objętość. Formę  tortownicę (u mnie 21cm) wysmarować masłem. Stolnice posypać mąką, wyłożyć ciasto z miski, posypać mąką i lekko naciskając wyrobić ciasto podsypując sobie mąką, tak żeby ciasto przestało się kleić a było gładkie. Ciasto rozwałkować na duży prostokąt. Łyżką lub pędzelkiem rozłożyć równomiernie na nim marmoladę, posypać całość pokruszonymi migdałami (2-3 łyżki marmolady zostawić na później do posmarowania wierzchu ciasta po upieczeniu) Moja uwaga to taka zeby nie oszczędzać na nadzieniu inaczej zniknie nam ono w warstwach ciasta.

Ciasto pokroić na sześć pasków równej szerokości. Luźno zwinać pierwszy (marmoladą do wewnątrz) i umieścić go na środku przygotowanej tortownicy. Po jednym na raz, pozostałe paski ciasta owinąć wokół tego pierwszego tworząc coś na kształt "ślimaka". Blaszkę przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na około 30 minut do ponownego wyrośnięcia.Piekarnik rozgrzać do 180st.  Ciasto piec na złoty kolor, około 35 minut. Po upieczeniu wyjąć tortownicę i ostudzić przez 10 minut. Następnie delikatnie wyjąć ciasto z formy i posmarować wierzch marmoladą.
Drożdżowa spirala z marmoladą
Etapy wykonania: wałkowanie
Drożdżowa spirala z marmoladą
smarowanie
Drożdżowa spirala z marmoladą
zwijanie w spiralę
Drożdżowa spirala z marmoladą
Wyrośnięta drożdzówka po 30 minutach przed pieczeniem