Alex_M

Alex_M

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1760]

Piegus z rabarbarem

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 19

Smaczne i wilgotne ciasto z mlekiem, z dodatkiem maku i rabarbaru, koniecznie do wypróbowania w sezonie.

Piegus z rabarbarem Więcej zdjęć (7)

Składniki:

Piegus z rabarbarem

 

Sposób przygotowania:

Piegus z rabarbarem
W jednej misce wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia i makiem. Miękkie masło utrzeć z cukrem na puszystą masę. Dodawać po jednym jajku, dokładnie po każdym miksując. następnie dodać połowę mleka i połowę suchych składników, zmiksować, dodać resztę i ponownie dokładnie zmiksować.

Przelać do tortownicy o średnicy 23cm (wyścielonej papierem), wyrównać. Umyty rabarbar pokroić w kawałki, posypać ciasto. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec około 45-50 minut.

Ciasto można oprószyć cukrem pudrem.
Piegus z rabarbarem
mąkę mieszamy z proszkiem i makiem, odstawiamy
Piegus z rabarbarem
miękkie masło ucieramy z cukrem na puszysto
Piegus z rabarbarem
dodajemy kolejno jajka, po każdym miksując
Piegus z rabarbarem
następnie dodajemy suche składniki i mleko
Piegus z rabarbarem
ciasto wykładamy do formy
Piegus z rabarbarem
posypujemy pokrojonym rabarbarem