Sposób przygotowania:
Drożdżówka z rabarbarem Babci Irenki =)
Do miski wsypuję przesianą mąkę.W środek wsypuję rozkruszone drożdże, dwie łyżki cukru i zalewam połową ciepłego mleka. Wymieszać z niewielką ilością mąki tak, by powstała konsystencja gęstej śmietany. Odstawiam na 15 – 20 minut aby wyrosła. Masło roztapiam w ciepłym mleku. Do podrośniętego zaczynu dodać pozostałe składniki i wyrobić gładkie ciasto. Następnie odstawiam w ciepłe miejsce aż masa się podwoi (ok godzina - czasem dłużej). Po tym szybko ale lekko ostatecznie ugniatamy ciasto. Kładziemy nasze ciasto na blaszkę wysmarowaną margaryną i posypaną bułką tartą. (lub wyłożoną papierem do pieczenia). Na górę dajemy pokrojony rabarbar i posypujemy cukrem (ok. 2 łyżki) Na samą górę dajemy kruszonkę (wszystkie składniki kruszonki ugniatamy dłońmi "ucieramy" i sypiemy na ciasto). Drożdżówkę piekę przez ok. 45min w temp. 180°C. Smaczności !