ziutula

ziutula

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 157]

Drożdżówka z torebki

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Drożdżówka z torebki jest sposobem na szybkie, smaczne ciasto, wystarczy tylko kilka składników i jest ciasto.

Drożdżówka z torebki Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Drożdżówka z torebki

 

  • ciasto drożdżowe 1 opakowanie,
  • jajka 3 sztuki,
  • mleko 300 gram,
  • masło 150 gram,
  • aromat waniliowy 1/2 łyżeczki,
  • kandyzowana skórka pomarańczy 5 dag,
  • skórka starta z 1 cytryny,
  • masło 100 gram,
  • aromat migdałowy 1 łyżeczka
  • cukier 100 gram,
  • mąka pszenna 200 gram

Sposób przygotowania:

Drożdżówka z torebki

ETAP 1:

Drożdżówka z torebki
Mleko i masło najlepiej przygotować przed mieszaniem ciasta.

Do mleka dać masło i podgrzać do rozpuszczenia masła i wystudzić, do misy robota wsypać ciasto drożdżowe z torebki, wbić jajka, wlać letnie mleko z masłem i hakiem robota wyrabiać 5 minut.

ETAP 2:

Drożdżówka z torebki
Ciasto powinno mieć nie za gęstą konsystencję.

Pod koniec wyrabiania wsypać skórkę pomarańczową i startą skórkę z cytryny, połączyć składniki.

ETAP 3:

Drożdżówka z torebki
Kruszonkę można zrobić z mąki krupczatki.

Miękkie masło, cukier, mąkę aromat migdałowy dodać do miski i wyrobić kruszonkę, forma 30x25 cm z papierem do pieczenia, ciasto wyłożyć do formy, p[osypać kruszonką, zostawić na 30 minut.

ETAP 4:

Drożdżówka z torebki

Ciasto włożyć do zimnego piekarnika, nastawić na 180C, grzanie góra/dół około 50-60 minut.