Sposób przygotowania:
Ciasto drożdżowe
Wsypujemy do miski rozkruszone drożdże, łyżeczkę cukru i wlewamy ciepłą wodę oraz odrobinę ciepłego mleka. Całość dokładnie mieszamy, aby drożdże i cukier się rozpuściły. Odstawiamy w ciepłe miejsce na 25 minut. Po tym czasie, do dużej miski wsypujemy pozostały cukier i mąkę. W rondelku rozpuszczamy margarynę i gdy trochę przestygnie, przelewamy ją do miski. Jajko roztrzepujemy w osobnej misce, aby białko połączyło się z żółtkiem i również przelewamy do miski. Dodajemy rozczyn drożdżowy i wyrabiamy ciasto, które ponownie odstawiamy na 25 minut w ciepłe miejsce, aby wyrosło.
KRUSZONKA: do miski wsypujemy mąkę, cukier i wkładamy margarynę. Składniki łączymy ze sobą, aby powstały "okruchy". Wstawiamy na chwilę do lodówki. Blachę do ciasta (ja użyłam o wymiarach 33x12cm) wyścielamy papierem do pieczenia i rozkładamy w niej ciasto, aby całe dno blachy było zakryte. Posypujemy ciasto kruszonką i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Pieczemy ok. 30 minut. W czasie pieczenia najlepiej nie otwierać piekarnika, aby ciasto nie opadło.
KRUSZONKA: do miski wsypujemy mąkę, cukier i wkładamy margarynę. Składniki łączymy ze sobą, aby powstały "okruchy". Wstawiamy na chwilę do lodówki. Blachę do ciasta (ja użyłam o wymiarach 33x12cm) wyścielamy papierem do pieczenia i rozkładamy w niej ciasto, aby całe dno blachy było zakryte. Posypujemy ciasto kruszonką i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Pieczemy ok. 30 minut. W czasie pieczenia najlepiej nie otwierać piekarnika, aby ciasto nie opadło.