Sposób przygotowania:
Rogaliki z nadzieniem toffiWykonanie:
Do misy wsypałam odmierzoną i przesianą mąkę i zrobiłam w niej dołek. Do szklanki wlałam ciepłe mleko i wysypałam drożdże i łyżkę cukru. Rozmieszałam i przelałam do dołka w mące, delikatnie zamieszałam aby powstała zawiesina. Przykryłam ściereczką i zostawiłam na 15 minut by rozczyn wyrósł.
Dodałam rozpuszczone letnie masło, resztę cukru i jaja. Wyrobiłam ciasto i przykryłam by wyrosło. Po 45 minutach wyrobiłam ponownie ciasto, podzieliłam na 3 części.
Każdą cześć rozwałkowałam na kolo i kroiłam na trójkąty. Łyżeczką nałożyłam nadzienie na każdy kawałek i zwijałam. Blaszkę wyłożyłam papierem do pieczenia i ułożyłam w odstępach rogaliki. Zostawiłam je pod przykryciem do ponownego wyrośnięcia na jakieś 25 minut. Posmarowałam rozbełtanym jajem i wstawiłam do pieca. Piekłam w 170 stopniach na samym dole piekarnika.
Po upieczeniu wyłożyłam na kratkę by ostygły i polałam lukrem z białka i cukru pudru.
SylaUla
lalunia