lalunia

lalunia

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1993]

Rogaliki z nadzieniem toffi

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 40
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Rogaliki wyszły delikatne, lekko rumiane i ten smak toffi w środku. Po prostu rewelacja. Zachęcam do zrobienia.

Rogaliki z nadzieniem toffi Więcej zdjęć (7)

Składniki:

Rogaliki z nadzieniem toffi

Składniki:

  • mąka pszenna typ 450 600g
  • mleko 1 szklanka
  • masło roztopione 1 szklanka
  • jaja 3 szt
  • cukier 5 łyżek
  • sól 1 szczypta
  • drożdże świeże 40 g
  • Dodatkowo:
  • nadzienie z toffi
  • lukier z białka i cukru pudru

Sposób przygotowania:

Rogaliki z nadzieniem toffi

Wykonanie:

Do misy wsypałam odmierzoną i przesianą mąkę i zrobiłam w niej dołek. Do szklanki wlałam ciepłe mleko i wysypałam drożdże i łyżkę cukru. Rozmieszałam i przelałam do dołka w mące, delikatnie zamieszałam aby powstała zawiesina. Przykryłam ściereczką i zostawiłam na 15 minut by rozczyn wyrósł.

Dodałam rozpuszczone letnie masło, resztę cukru i jaja. Wyrobiłam ciasto i przykryłam by wyrosło. Po 45 minutach wyrobiłam ponownie ciasto, podzieliłam na 3 części.

Każdą cześć rozwałkowałam na kolo i kroiłam na trójkąty. Łyżeczką nałożyłam nadzienie na każdy kawałek i zwijałam. Blaszkę wyłożyłam papierem do pieczenia i ułożyłam w odstępach rogaliki. Zostawiłam je pod przykryciem do ponownego wyrośnięcia na jakieś 25 minut. Posmarowałam rozbełtanym jajem i wstawiłam do pieca. Piekłam w 170 stopniach na samym dole piekarnika.

Po upieczeniu wyłożyłam na kratkę by ostygły i polałam lukrem z białka i cukru pudru.

Rogaliki z nadzieniem toffi
Do misy wsypałam odmierzoną i przesianą mąkę i zrobiłam w niej dołek.Do szklanki wlałam ciepłe mleko i wysypałam drożdże i łyżkę cukru.Rozmieszałam i przelałam do dołka w mące, delikatnie zamieszałam aby powstała zawiesina.Przykryłam ściereczką i zostawiłam na 15 minut by rozczyn wyrósł.
Rogaliki z nadzieniem toffi
Dodałam rozpuszczone letnie masło,resztę cukru i jaja.
Rogaliki z nadzieniem toffi
Wyrobiłam ciasto i przykryłam by wyrosło.
Rogaliki z nadzieniem toffi
Po 45 minutach wyrobiłam ponownie ciasto,podzieliłam na 3 części.Każdą cześć rozwałkowałam na kolo i kroiłam na trójkąty. Łyżeczką nałożyłam nadzienie na każdy kawałek i zwijałam.
Rogaliki z nadzieniem toffi
Blaszkę wyłożyłam papierem do pieczenia i ułożyłam w odstępach rogaliki.Zostawiłam je pod przykryciem do ponownego wyrośnięcia na jakieś 25 minut.
Rogaliki z nadzieniem toffi
Po upieczeniu wyłożyłam na kratkę by ostygły i polałam lukrem z białka i cukru pudru.