domagi

domagi

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 70]

Drożdżówki z kruszonką na oleju

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Bardzo delikatne, puszyste drożdżówki z truskawkami i brzoskwiniami, obsypane kruszonką z oleju roślinnego.

Drożdżówki z kruszonką na oleju

Składniki:

Drożdżówki z kruszonką na oleju

Ciasto

  • 3 szklanki mąki + 2 łyżki

 

 

 

  • 4 łyżki cukru;

 

 

  • szklanka ciepłego mleka;

 

 

  • 1 łyżka cukru wanilinowego

Kruszonka

 

  • 1/2 szklanki cukru pudru;

 

Dodatki:

  • 3-4 brzoskwinie pokrojone w kostkę (nie trzeba obierać ze skórki)

 

 

  • cukier puder do posypania

Sposób przygotowania:

Drożdżówki z kruszonką na oleju
Z 2 łyżek mąki, cukru ciepłego mleka, oleju i drożdży zrobić zaczyn. Odstawić na 15 minut, żeby zaczął pracować. Gdy zaczyn zacznie pracować dodać przesianą mąkę, sól, jajko i cukier wanilinowy. Wyrabiać kulę przez około 10 minut i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na godzinę.

Wszystkie składniki na kruszonkę wymieszać. Truskawki i brzoskwinie pokroić w drobną kostkę, wymieszać. Gdy ciasto wyrośnie podzielić je na 12 części. Każdą część formować w kulkę, rozpłaszczyć dłonią. Tak przygotowane bułeczki układać na blasze i odstawić do wyrośnięcia na 20 minut.

Gdy wyrosną ponownie rozpłaszczyć dłonią, na środek układać porcję owoców i posypać kruszonką. Piec w temp. 200 stopni około 15 minut. Po upieczeniu posypać cukrem pudrem. 

Tagi:

jajko jajka