Sposób przygotowania:
Drożdżówki z kruszonką na oleju
Z 2 łyżek mąki, cukru ciepłego mleka, oleju i drożdży zrobić zaczyn. Odstawić na 15 minut, żeby zaczął pracować. Gdy zaczyn zacznie pracować dodać przesianą mąkę, sól, jajko i cukier wanilinowy. Wyrabiać kulę przez około 10 minut i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na godzinę.
Wszystkie składniki na kruszonkę wymieszać. Truskawki i brzoskwinie pokroić w drobną kostkę, wymieszać. Gdy ciasto wyrośnie podzielić je na 12 części. Każdą część formować w kulkę, rozpłaszczyć dłonią. Tak przygotowane bułeczki układać na blasze i odstawić do wyrośnięcia na 20 minut.
Gdy wyrosną ponownie rozpłaszczyć dłonią, na środek układać porcję owoców i posypać kruszonką. Piec w temp. 200 stopni około 15 minut. Po upieczeniu posypać cukrem pudrem.
Wszystkie składniki na kruszonkę wymieszać. Truskawki i brzoskwinie pokroić w drobną kostkę, wymieszać. Gdy ciasto wyrośnie podzielić je na 12 części. Każdą część formować w kulkę, rozpłaszczyć dłonią. Tak przygotowane bułeczki układać na blasze i odstawić do wyrośnięcia na 20 minut.
Gdy wyrosną ponownie rozpłaszczyć dłonią, na środek układać porcję owoców i posypać kruszonką. Piec w temp. 200 stopni około 15 minut. Po upieczeniu posypać cukrem pudrem.
mocsłodkości