Sposób przygotowania:
Drożdżówki z truskawkamiciasto
W rondelku wymieszać drożdże z cukrem, dodać dwie łyżki maki, wlać 1/3 szk letniego mleka i wszystko wymieszać. Odstawić zaczyn pod przykryciem do wyrośnięcia. Margarynę stopić w innym naczyniu a mleko podgrzać. Potem do miski wsypać mąki, resztę cukru oraz wyrośnięty zaczyn i mleko i drewnianą łyżką wymieszać. Wlać letnią margarynę i już ręcznie wyrobić ciasto. Oprószyć mąką i zostawić pod przykryciem do wyrośnięcia.
c.d.
Gdy ciasto wyrośnie ponownie je wyrobić i rozpłaszczyć na blacie. Foremką lub innym naczynie w kształcie okręgu wycinać kółka i układać je na blachach wyłożonych papierem do pieczenia. Na środku powtykać umyte truskawki.
c.d.
Zrobić kruszonkę łącząc mąkę z cukrem i margaryną i rozłożyć ją na truskawkach. Bułki zostawić do podrośnięcia a potem piec około 30 minut w piekarniku nagrzanym do 150 stopni z termoobiegiem. Po upieczeniu bułki przestudzić.