Sposób przygotowania:
Drożdżówki z truskawkami i morwą
Do miseczki rozkruszamy drożdże. Dodajemy cukier oraz mąkę i dokładnie mieszamy, aż składniki się połączą. Następnie dolewamy letnie mleko mieszamy i odstawiamy.
Do dużej miski przesiewamy mąkę. Na środku robimy dołek, w który wlewamy przygotowany zaczyn i odstawiamy do wyrośnięcia. Ja od razu dałam do miski jajko i żółtko oraz pozostały cukier i szczyptę soli ( nie przeszkadza to drożdżom rosnąć).
Jak drożdże ruszą dolewamy pozostałe letnie mleko i zaczynamy zarabiać ciasto. Gdy składniki się połączą dodajemy ostudzone masło i wyrabiamy, aż ciasto stanie się elastyczne i gładkie. Tak przygotowane ciasto odstawiamy do wyrośnięcia.
W między czasie zabieramy się za owoce. Truskawki dokładnie myjemy, osuszamy i kroimy na ćwiartki i posypujemy cukrem. Morwę opłukujemy pod bieżącą wodą i pozbawiamy zielonych końcówek.
Ciasto, które podwoiło swoją objętość przekładamy na podsypany mąką blat i tniemy na 8 kawałków. Z każdego formujemy okrągły "placek" , który w środku bardziej spłaszczamy. Na środek układamy truskawki oraz morwę.
Boki drożdżówek smarujemy jajkiem rozmąconym z mlekiem i posypujemy kruszonką zrobioną z masła roztartego, cukrem i mąką. Odstawiamy na 30 minut do wyrośnięcia.
Tak przygotowane drożdżówki pieczemy w temp. 180 st przez około 25-30 minut.
Do dużej miski przesiewamy mąkę. Na środku robimy dołek, w który wlewamy przygotowany zaczyn i odstawiamy do wyrośnięcia. Ja od razu dałam do miski jajko i żółtko oraz pozostały cukier i szczyptę soli ( nie przeszkadza to drożdżom rosnąć).
Jak drożdże ruszą dolewamy pozostałe letnie mleko i zaczynamy zarabiać ciasto. Gdy składniki się połączą dodajemy ostudzone masło i wyrabiamy, aż ciasto stanie się elastyczne i gładkie. Tak przygotowane ciasto odstawiamy do wyrośnięcia.
W między czasie zabieramy się za owoce. Truskawki dokładnie myjemy, osuszamy i kroimy na ćwiartki i posypujemy cukrem. Morwę opłukujemy pod bieżącą wodą i pozbawiamy zielonych końcówek.
Ciasto, które podwoiło swoją objętość przekładamy na podsypany mąką blat i tniemy na 8 kawałków. Z każdego formujemy okrągły "placek" , który w środku bardziej spłaszczamy. Na środek układamy truskawki oraz morwę.
Boki drożdżówek smarujemy jajkiem rozmąconym z mlekiem i posypujemy kruszonką zrobioną z masła roztartego, cukrem i mąką. Odstawiamy na 30 minut do wyrośnięcia.
Tak przygotowane drożdżówki pieczemy w temp. 180 st przez około 25-30 minut.
lukrowanepierniczki
misia5
Czekoladka 2
Czekoladka 2
Szkoda, że teraz ciężko morwę zdobyć. Z chęcią bym je sama zrobiła :)
mocsłodkości