misia5

misia5

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 681]

Książka Kucharska: Domowe ciasteczka

Drożdżówki z truskawkami i morwą

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 11

Pyszne, lekkie, puszyste drożdżówki z sezonowymi truskawkami oraz morwą posypane kruszonką. Najlepsze są jeszcze ciepłe, ale i te ostudzone są wyśmienite.

Drożdżówki z truskawkami i morwą Więcej zdjęć (17)

Składniki:

Drożdżówki z truskawkami i morwą

 

  • 500 g mąki typ 550
  • 120 g cukru pudru
  • 100 g rozpuszczonego i ostudzonego masła
  • 250 ml letniego mleka
  • 1 jajko
  • 1 żółtko
  • szczypta soli

 

 

 

  • Nadzienie:
  • 120 g morwy czarnej
  • 400 g truskawek
  • 1 łyżka cukru waniliowego

 

  • Do posmarowania drożdżówek:
  • 1 małe jajko
  • 1 łyżeczka mleka

Sposób przygotowania:

Drożdżówki z truskawkami i morwą
Do miseczki rozkruszamy drożdże. Dodajemy cukier oraz mąkę i dokładnie mieszamy, aż składniki się połączą. Następnie dolewamy letnie mleko mieszamy i odstawiamy.

Do dużej miski przesiewamy mąkę. Na środku robimy dołek, w który wlewamy przygotowany zaczyn i odstawiamy do wyrośnięcia. Ja od razu dałam do miski jajko i żółtko oraz pozostały cukier i szczyptę soli ( nie przeszkadza to drożdżom rosnąć).

Jak drożdże ruszą dolewamy pozostałe letnie mleko i zaczynamy zarabiać ciasto. Gdy składniki się połączą dodajemy ostudzone masło i wyrabiamy, aż ciasto stanie się elastyczne i gładkie. Tak przygotowane ciasto odstawiamy do wyrośnięcia.

W między czasie zabieramy się za owoce. Truskawki dokładnie myjemy, osuszamy i kroimy na ćwiartki i posypujemy cukrem. Morwę opłukujemy pod bieżącą wodą i pozbawiamy zielonych końcówek.

Ciasto, które podwoiło swoją objętość przekładamy na podsypany mąką blat i tniemy na 8 kawałków. Z każdego formujemy okrągły "placek" , który w środku bardziej spłaszczamy. Na środek układamy truskawki oraz morwę.

Boki drożdżówek smarujemy jajkiem rozmąconym z mlekiem i posypujemy kruszonką zrobioną z masła roztartego, cukrem i mąką. Odstawiamy na 30 minut do wyrośnięcia.

Tak przygotowane drożdżówki pieczemy w temp. 180 st przez około 25-30 minut.
Drożdżówki z truskawkami i morwą
Do miseczki rozkruszamy drożdże dodajemy cukier oraz mąkę
Drożdżówki z truskawkami i morwą
Wszystkie składniki dokładnie ze sobą rozcieramy
Drożdżówki z truskawkami i morwą
Tak wyglądają drożdże połączone z mąka i cukrem
Drożdżówki z truskawkami i morwą
Do drożdży dolewamy letnie mleko i mieszamy
Drożdżówki z truskawkami i morwą
Do miski z przesianą mąką wlewamy zaczyn i dodajemy jajko żółtko cukier puder oraz szczyptę soli
Drożdżówki z truskawkami i morwą
Gdy drożdże ruszą dolewamy pozostałe letnie mleko
Drożdżówki z truskawkami i morwą
Zarabiamy gładkie i elastyczne ciasto
Drożdżówki z truskawkami i morwą
Ciasto przekładamy do miski i posypujemy niewielką ilością mąki
Drożdżówki z truskawkami i morwą
Ciasto odstawiamy do wyrośnięcia
Drożdżówki z truskawkami i morwą
Wyrośnięte ciasto przekładamy na stolnicę i tniemy na 8 części
Drożdżówki z truskawkami i morwą
Z każdej części formujemy "placki" z wgłębieniem w środku
Drożdżówki z truskawkami i morwą
Truskawki tniemy na ćwiartki a morwę pozbawiamy zielonych ogonków
Drożdżówki z truskawkami i morwą
Na każdą drożdżówkę układamy porcję truskawek i morwy
Drożdżówki z truskawkami i morwą
Boki każdej drożdżówki smarujemy jajkiem rozmąconym z mlekiem
Drożdżówki z truskawkami i morwą
wierzch każdej drożdżówki posypujemy kruszonką
Drożdżówki z truskawkami i morwą
Pieczemy w temp. 180 st przez 25-30 minut

Tagi:

jajka jajko