Sposób przygotowania:
Oponki drożdżoweETAP 1:
Drożdże wkruszyć do miseczki. Dodać cukier zwykły i łyżkę mąki. Wlać ciepłe mleko. Rozmieszać i odstawić do wyrośnięcia. Masło rozpuścić w rondelku i przestudzić. Mąkę i cukier waniliowy wsypać do miski. Dodać żółtka, sok z cytryny i spirytus. Dodać zaczyn. Zacząć wyrabiać mikserem z hakami. Gdy składniki się połączą dodać masło. Wyrabiać aż ciasto będzie odchodzić od ścian miski. Wyrobione ciasto przykryć i odstawić do wyrośnięcia na godzinę.
Po tym czasie ciasto rozwałkować na grubość ok 1cm. Wyciąć foremką kółka lub kwiatki. W środku wyciąć kieliszkiem małe dziurki. Oponki przykryć ściereczką i zostawić na 30 minut. W garnku rozgrzać olej.
Na gorący olej wkładać oponki i smażyć z obu stron na rumiano. Wykładać na ręczniki papierowe. Po przestygnięciu obtoczyć w cukrze pudrze.