Beatris

Beatris

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2198]

Drożdżówki z czekoladą

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Pyszne drożdżówki z dodatkiem mlecznej czekolady.

Drożdżówki z czekoladą Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Drożdżówki z czekoladą

 

  • 500 g mąki tortowej
  • 1/2 szklanki cukru
  • 50 g świeżych drożdży
  • 2/3 szklanki mleka
  • 1/2 kostki palmy
  • szczypta soli
  • 1 jajko
  • 1,5-2 tabliczki mlecznej czekolady

Sposób przygotowania:

Drożdżówki z czekoladą
Drożdże rozpuścić w ciepłym mleku z dodatkiem 1 łyżeczki cukru, zostawić do wyrośnięcia. Palmę rozpuścić i przestudzić. Do miski wsypać mąkę, cukier i sól, wymieszać. Dodać do tego jajko, palmę i rozczyn drożdżowy. Wszystko wymieszać i zagnieść gładkie ciasto. Ciasto przykryć czystą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto zbić, uderzając w nie dłonią. Ciasto rozciągnąć w duży prostokąt. Czekoladę grubo posiekać. Posypać nią rozciągnięte ciasto. Zwinąć w ścisłą roladę. Kroić ją w ok.3-4 cm grubości plastry. Drożdżówki układać na natłuszczonej blasze. Piec w 180 stopniach przez ok. 25 minut. Drożdżówki można dodatkowo polukrować.
Drożdżówki z czekoladą
Rozczyn przygotowany z mleka drożdży i cukru.
Drożdżówki z czekoladą
Gładkie ciasto odstawione do wyrośnięcia.
Drożdżówki z czekoladą
Rozciągnięte ciasto posypane posiekaną czekoladą.
Drożdżówki z czekoladą
Ułożone na blasze pokrojone w plasterki zwinięte ciasto.