Sposób przygotowania:
Orkiszowe drożdżówki z serem i dżememETAP 1:
Masło roztapiamy. Mleko lekko podgrzewamy.
Mąkę przesiewamy przez sito, dodajemy drożdże, mieszamy. Dodajemy ksylitol, jajka, szczyptę soli, letnie mleko i rozpuszczone masło. Całość zagniatamy ręcznie lub za pomocą robota planetarnego z końcówką haka. Ciasto należy zagniatać długo, aż będzie odstawać od dłoni/haka.
Zagniecione ciasto odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 1,5 godziny.
ETAP 2:
Przygotowujemy nadzienie serowe. Ser przeciskamy przez praskę, łączymy z ksylitolem i żółtkiem, mieszamy.
Ciasto ponownie zagniatamy - tym razem krótko. Ciasto rozwałkowujemy na stolnicy podsypanej mąką. Z ciasta wycinamy prostokąty, które nacinamy z boku, tworząc "łapkę" - jak na zdjęciu.
Na każdy prostokąt nakładamy porcję sera i porcję dżemu.
ETAP 3:
Zlepiamy bułeczki, chwytając za "paluszki łapek", nakrywając nimi nadzienie i zlepiając z brzegiem prostokąta.
Jajko rozmącamy, smarujemy nim wierzch drożdżówek.
Drożdżówki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia (zostawiamy odstępy, bo bułeczki jeszcze wyrosną), odstawiamy na 20 minut w ciepłe miejsce. Następnie bułeczki pieczemy przez ok. 25 minut w 180 st. C.
ETAP 4:
Upieczone drożdżówki studzimy.
Przygotowujemy lukier z cukru pudru i soku z cytryny. Smarujemy lukrem wierzch drożdżówek.
SylaUla