Ag.Zetka

Ag.Zetka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1373]

Orkiszowe drożdżówki z serem i dżemem

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 15
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Drożdżówka z serem zyskuje na smaku, gdy dodamy do niej pyszny dżem, np. taki domowy, z jagód. Drożdżówki upiekłam z mąki orkiszowej.

Orkiszowe drożdżówki z serem i dżemem

Składniki:

Orkiszowe drożdżówki z serem i dżemem

Na ciasto drożdżowe:

Na farsz:

  • 300 g twarogu
  • 1 żółtko
  • 4 łyżki ksylitolu
  • 1 słoiczek dżemu - ja dałam domowy dżem jagodowy

 

  • jajko do smarowania drożdżówek
  • cukier puder i sok z cytryny na lukier

Sposób przygotowania:

Orkiszowe drożdżówki z serem i dżemem

ETAP 1:

Orkiszowe drożdżówki z serem i dżemem
Przygotowujemy ciasto drożdżowe, które odstawiamy do wyrośnięcia

Masło roztapiamy. Mleko lekko podgrzewamy.

Mąkę przesiewamy przez sito, dodajemy drożdże, mieszamy. Dodajemy ksylitol, jajka, szczyptę soli, letnie mleko i rozpuszczone masło. Całość zagniatamy ręcznie lub za pomocą robota planetarnego z końcówką haka. Ciasto należy zagniatać długo, aż będzie odstawać od dłoni/haka.

Zagniecione ciasto odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 1,5 godziny.

ETAP 2:

Orkiszowe drożdżówki z serem i dżemem
Ciasto rozwałkowujemy, wycinamy prostokąty, nacinamy je jak na zdjęciu, nakładamy ser i dżem

Przygotowujemy nadzienie serowe. Ser przeciskamy przez praskę, łączymy z ksylitolem i żółtkiem, mieszamy.

Ciasto ponownie zagniatamy - tym razem krótko. Ciasto rozwałkowujemy na stolnicy podsypanej mąką. Z ciasta wycinamy prostokąty, które nacinamy z boku, tworząc "łapkę" - jak na zdjęciu.

Na każdy prostokąt nakładamy porcję sera i porcję dżemu.

ETAP 3:

Orkiszowe drożdżówki z serem i dżemem
Ciasto zlepiamy, wierzch ciasta smarujemy rozmąconym jajkiem

Zlepiamy bułeczki, chwytając za "paluszki łapek", nakrywając nimi nadzienie i zlepiając z brzegiem prostokąta.
Jajko rozmącamy, smarujemy nim wierzch drożdżówek.

Drożdżówki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia (zostawiamy odstępy, bo bułeczki jeszcze wyrosną), odstawiamy na 20 minut w ciepłe miejsce. Następnie bułeczki pieczemy przez ok. 25 minut w 180 st. C.

ETAP 4:

Orkiszowe drożdżówki z serem i dżemem
Przygotowujemy lukier, którym posmarujemy bułeczki

Upieczone drożdżówki studzimy.
Przygotowujemy lukier z cukru pudru i soku z cytryny. Smarujemy lukrem wierzch drożdżówek.