Sposób przygotowania:
Drożdżówki z jabłkami i cytrynowym lukremPrzygotowanie ciasta:
Mleko podgrzać- lekko, nie może być gorące. Masło roztopić i wystudzić. Drożdże wkruszyć do miski, zasypać cukrem, dodać masło, żółtka, mąkę i sól. Wymieszać. Powoli wlać ciepłe mleko, ręcznie wyrobić elastyczne ciasto, które będzie się jeszcze lekko lepić do rąk. Zakryć miskę ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na godzinę.
Pieczenie bułeczek:
Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Z ciasta odrywać porcje i ułożyć z nich bułeczki na blaszce zachowując odstępy. Mi wyszło 6 sztuk. Na wierzchu powtykać obrane i pokrojone w kostkę jabłka. Piekarnik nagrzać do 170 stopni, włożyć blachę z bułkami i piec 25-30 minut. Studzić przez 15 minut w lekko uchylonym piekarniku.
Przygotowanie lukru
Wszystkie składniki lukru przełożyć do miski i dokładnie, energicznie wymieszać. Polukrować przestudzone bułeczki. Życzę smacznego!