Justi2401

Justi2401

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 406]

Drożdżówki z jabłkami i cytrynowym lukrem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Są tak pyszne, że aż trudno je opisać. Trzeba koniecznie przygotować i spróbować. Ich zapach podczas pieczenia unosi się w całym domu, a jeszcze ciepłe, z kubkiem kakao, smakują fenomenalnie!

Drożdżówki z jabłkami i cytrynowym lukrem Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Drożdżówki z jabłkami i cytrynowym lukrem

Ciasto:

Nadzienie:

Lukier:

  • 6 łyżek cukru pudru
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • 3 łyżki wody

Sposób przygotowania:

Drożdżówki z jabłkami i cytrynowym lukrem

Przygotowanie ciasta:

Drożdżówki z jabłkami i cytrynowym lukrem
Ciasto na drożdżówki przed wyrośnięciem w ciepłym miejscu

Mleko podgrzać- lekko, nie może być gorące. Masło roztopić i wystudzić. Drożdże wkruszyć do miski, zasypać cukrem, dodać masło, żółtka, mąkę i sól. Wymieszać. Powoli wlać ciepłe mleko, ręcznie wyrobić elastyczne ciasto, które będzie się jeszcze lekko lepić do rąk. Zakryć miskę ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na godzinę.

Pieczenie bułeczek:

Drożdżówki z jabłkami i cytrynowym lukrem
Drożdżówki z jabłkami przed upieczeniem w piekarniku

Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Z ciasta odrywać porcje i ułożyć z nich bułeczki na blaszce zachowując odstępy. Mi wyszło 6 sztuk. Na wierzchu powtykać obrane i pokrojone w kostkę jabłka. Piekarnik nagrzać do 170 stopni, włożyć blachę z bułkami i piec 25-30 minut. Studzić przez 15 minut w lekko uchylonym piekarniku.

Przygotowanie lukru

Drożdżówki z jabłkami i cytrynowym lukrem
Pyszny lukier cytrynowy do polania drożdżówek

Wszystkie składniki lukru przełożyć do miski i dokładnie, energicznie wymieszać. Polukrować przestudzone bułeczki. Życzę smacznego!