domagi

domagi

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 70]

Drożdżówki z jabłkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 16
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Idealne do pracy, dla dzieci do szkoły, na piknik, czy do popołudniowej kawy zamiast ciasta. Pyszne drożdżówki z jabłkami

Drożdżówki z jabłkami

Składniki:

Drożdżówki z jabłkami

Drożdżówki

 

 

  • 1/4 szklanki oleju;

 

  • 1 szklanka ciepłego mleka;

 

 

 

  • 2 łyżki cukru + 2 łyżki cukru waniliowego;

 

Nadzienie

  • 6 sporych jabłek pokrojonych w kostkę,

 

 

  • cukier, cukier waniliowy, cynamon do smaku

Kruszonka

 

  • 3/4 szklanki cukru

 

Sposób przygotowania:

Drożdżówki z jabłkami
Przygotować zaczyn:

do miseczki wkruszyć drożdże, wymieszać z łyżką cukru i zalać ciepłym mlekiem. Odstawić w ciepłe miejsce na 10 minut, aż drożdże zaczną pracować.

Do dużej miski przesiać mąkę, wsypać cukier, sól, rokłócone jajka, wlać zaczyn i olej. Składniki wymieszać widelcem i wyrabiać około 10 minut, aż ciasto będzie gładkie i elastyczne. Gotowe ciasto przełożyć do wysmarowanej olejem miski i odstawić do wyrośnięcia na około godzinę.

Gdy ciasto będzie sobie rosło obrać i pokroić jabłka w kosteczkę, dodać sok z cytryny, cukier, cukier waniliowy i cynamon, wymieszać.

Gdy ciasto na bułki wyrośnie, chwile je wyrabiać, podzielić na 16 części, każdą rozpłaszczyć dłonią, nakładać porcję (około łyżki) nadzienia i zlepiać jak sakiewki.

Blachę do pieczenia wyłożyć papierem, układać bułki łączeniem do dołu. Wszystkie składniki na kruszonkę ucierać palcami, aż powstaną grudki.

Odstawić na 20 minut do wyrośnięcia. Posypać kruszonką.

Piekarnik nagrzać do 200 stopni, piec około 15 minut