Sposób przygotowania:
Drożdżówki z jabłkami
Przygotować zaczyn:
do miseczki wkruszyć drożdże, wymieszać z łyżką cukru i zalać ciepłym mlekiem. Odstawić w ciepłe miejsce na 10 minut, aż drożdże zaczną pracować.
Do dużej miski przesiać mąkę, wsypać cukier, sól, rokłócone jajka, wlać zaczyn i olej. Składniki wymieszać widelcem i wyrabiać około 10 minut, aż ciasto będzie gładkie i elastyczne. Gotowe ciasto przełożyć do wysmarowanej olejem miski i odstawić do wyrośnięcia na około godzinę.
Gdy ciasto będzie sobie rosło obrać i pokroić jabłka w kosteczkę, dodać sok z cytryny, cukier, cukier waniliowy i cynamon, wymieszać.
Gdy ciasto na bułki wyrośnie, chwile je wyrabiać, podzielić na 16 części, każdą rozpłaszczyć dłonią, nakładać porcję (około łyżki) nadzienia i zlepiać jak sakiewki.
Blachę do pieczenia wyłożyć papierem, układać bułki łączeniem do dołu. Wszystkie składniki na kruszonkę ucierać palcami, aż powstaną grudki.
Odstawić na 20 minut do wyrośnięcia. Posypać kruszonką.
Piekarnik nagrzać do 200 stopni, piec około 15 minut
do miseczki wkruszyć drożdże, wymieszać z łyżką cukru i zalać ciepłym mlekiem. Odstawić w ciepłe miejsce na 10 minut, aż drożdże zaczną pracować.
Do dużej miski przesiać mąkę, wsypać cukier, sól, rokłócone jajka, wlać zaczyn i olej. Składniki wymieszać widelcem i wyrabiać około 10 minut, aż ciasto będzie gładkie i elastyczne. Gotowe ciasto przełożyć do wysmarowanej olejem miski i odstawić do wyrośnięcia na około godzinę.
Gdy ciasto będzie sobie rosło obrać i pokroić jabłka w kosteczkę, dodać sok z cytryny, cukier, cukier waniliowy i cynamon, wymieszać.
Gdy ciasto na bułki wyrośnie, chwile je wyrabiać, podzielić na 16 części, każdą rozpłaszczyć dłonią, nakładać porcję (około łyżki) nadzienia i zlepiać jak sakiewki.
Blachę do pieczenia wyłożyć papierem, układać bułki łączeniem do dołu. Wszystkie składniki na kruszonkę ucierać palcami, aż powstaną grudki.
Odstawić na 20 minut do wyrośnięcia. Posypać kruszonką.
Piekarnik nagrzać do 200 stopni, piec około 15 minut