Hrabina w kuchni

Hrabina w kuchni

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 383]

Drożdżówki z jabłkami

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 18
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Miękkie i puszyste domowe drożdżówki z jabłkami. Świetnie sprawdzą się na podwieczorek dla Waszych pociech.

Drożdżówki z jabłkami Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Drożdżówki z jabłkami

Ciasto:

Nadzienie

 

Sposób przygotowania:

Drożdżówki z jabłkami

Etap 1:

Drożdżówki z jabłkami
Z mleka, drożdży, cukru i mąki przygotować rozczyn

Drożdże rozetrzeć z łyżką cukru, wlać ciepłe mleko i dodać 2 łyżki mąki. Wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

Etap 2:

Drożdżówki z jabłkami
Zagnieść gładkie i elastyczne ciasto, odstawić do wyrośnięcia.

Do przesianej maki wlać rozczyn, wlać roztrzepane jajka, roztopione i wystudzone masło, resztę cukru i sól. Zagnieść gładkie i elastyczne ciasto. Odstawić na 1 godzinę w ciepłe miejsce.

Etap 2:

Drożdżówki z jabłkami
Ciasto rozwałkować na ok.1-1,5 cm i wycinać koła a w środku zrobić zagłębienie.

Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne, pokroić w kostkę. Dodać cukier i dusić na małym ogniu, aż będą miękkie a woda odparuje. Nie rozgotować. Ostudzić.
Ciasto rozwałkować na ok.1-1,5 cm i wycinać koła, a w środku zrobić zagłębienie.

Etap 4:

Drożdżówki z jabłkami
Napełnić jabłkami, pozostawić w ciepłym miejscu.

Napełnić jabłkami, można posypać cynamonem.
Układać na formie wyłożonej papierem do pieczenia. Pozostawić na 20-30 minut w ciepłym miejscu. Posmarować roztrzepanym jajkiem.

Etap 5:

Drożdżówki z jabłkami
Upiec.

Piec w temp. 180°C przez ok. 20 minut.