Sposób przygotowania:
Drożdżówki z jabłkamiEtap 1:
Drożdże rozetrzeć z łyżką cukru, wlać ciepłe mleko i dodać 2 łyżki mąki. Wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Etap 2:
Do przesianej maki wlać rozczyn, wlać roztrzepane jajka, roztopione i wystudzone masło, resztę cukru i sól. Zagnieść gładkie i elastyczne ciasto. Odstawić na 1 godzinę w ciepłe miejsce.
Etap 2:
Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne, pokroić w kostkę. Dodać cukier i dusić na małym ogniu, aż będą miękkie a woda odparuje. Nie rozgotować. Ostudzić.
Ciasto rozwałkować na ok.1-1,5 cm i wycinać koła, a w środku zrobić zagłębienie.
Etap 4:
Napełnić jabłkami, można posypać cynamonem.
Układać na formie wyłożonej papierem do pieczenia. Pozostawić na 20-30 minut w ciepłym miejscu. Posmarować roztrzepanym jajkiem.
Etap 5:
Piec w temp. 180°C przez ok. 20 minut.
SylaUla
Czekoladka 2