bietka

bietka

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 188]

Drożdżówki z jagodami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Pyszne drożdżóweczki z jagodami, robię je w sezonie jagodowym, ale również poza sezonem, wtedy używam mrożonych.

Drożdżówki z jagodami

Składniki:

Drożdżówki z jagodami

Ciasto:

Dodatkowo

  • jagody
  • cukier
  • jajko do posmarowania
  • lukier do polania

Sposób przygotowania:

Drożdżówki z jagodami

ETAP 1:

Drożdżówki z jagodami
Jak ciasto wyrośnie , bierzemy część, rozwałkowujemy, wycinamy kółka, układamy na wysmarowanej tłuszczem formie, robimy wgłębienia, smarujemy roztrzepanym jajkiem i układamy jagody wymieszane z cukrem.

Z drożdży, łyżki cukru, łyżki mąki i pół szklanki mleka robimy rozczyn, mieszamy i odstawiamy do wyrośnięcia. Pozostały cukier roztrzepać z żółtkami, masło stopić.

Do pozostałej mąki wymieszanej z solą, dodajemy roztrzepane żółtka z cukrem, wyrośnięty rozczyn i pozostałe mleko i wyrabiamy ciasto. Pod koniec wlewamy przestudzone masło i ponownie wyrabiamy, aż ciasto zacznie odchodzić od ręki.

Gotowe ciasto przykrywamy ściereczką i pozostawiamy do wyrośnięcia w ciepłym miejscu.

Jak ciasto wyrośnie , bierzemy część , rozwałkowujemy, wycinamy kółka, układamy na wysmarowanej tłuszczem formie, robimy wgłębienia, smarujemy roztrzepanym jajkiem i układamy jagody wymieszane z cukrem.

ETAP 2:

Drożdżówki z jagodami
Pieczemy około 30-40 minut w temp. 220 stopni.

Pieczemy około 30-40 minut w temp. 220 stopni.

ETAP 3:

Drożdżówki z jagodami
Przed podaniem drożdżówki polewamy lukrem.

Przed podaniem drożdżówki polewamy lukrem.