Sposób przygotowania:
Drożdżówki z jagodamiETAP 1:
Z drożdży, łyżki cukru, łyżki mąki i pół szklanki mleka robimy rozczyn, mieszamy i odstawiamy do wyrośnięcia. Pozostały cukier roztrzepać z żółtkami, masło stopić.
Do pozostałej mąki wymieszanej z solą, dodajemy roztrzepane żółtka z cukrem, wyrośnięty rozczyn i pozostałe mleko i wyrabiamy ciasto. Pod koniec wlewamy przestudzone masło i ponownie wyrabiamy, aż ciasto zacznie odchodzić od ręki.
Gotowe ciasto przykrywamy ściereczką i pozostawiamy do wyrośnięcia w ciepłym miejscu.
Jak ciasto wyrośnie , bierzemy część , rozwałkowujemy, wycinamy kółka, układamy na wysmarowanej tłuszczem formie, robimy wgłębienia, smarujemy roztrzepanym jajkiem i układamy jagody wymieszane z cukrem.
ETAP 2:
Pieczemy około 30-40 minut w temp. 220 stopni.
ETAP 3:
Przed podaniem drożdżówki polewamy lukrem.