Malinova

Malinova

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 65]

Drożdżówki z jagodami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 16
         
ocena: 4/5 głosów: 20

Te drożdżówki z jagodami zasmakują każdemu- nie są przesadnie słodkie, są lekko maślane i z nutką cynamonu. MNIAM!

Drożdżówki z jagodami

Składniki:

Drożdżówki z jagodami

Ciasto drożdżowe:

Nadzienie:

Sposób przygotowania:

Drożdżówki z jagodami

KROK 1

Drożdżówki z jagodami
Wszystkie składniki potrzebne do wykonania ciasta drożdżowego.

Mąkę przesiać do miski, mleko delikatnie podgrzać, masło rozpuścić i przestudzić.

KROK 2

Drożdżówki z jagodami
Zaczyn drożdżowy po 10 minutach.

Do drożdży dodać cukier i mleko. Całość dobrze wymieszać i odstawić na 10 minut.

KROK 3

Drożdżówki z jagodami
Ugniecione ciasto drożdżowe przed wyrośnięciem.

Do miski z mąką, dodać sól, jajko, rozpuszczone masło i zaczyn drożdżowy. Ze składników wyrobić delikatne ciasto i odstawić je w ciepłe miejsce na około 40 minut.

KROK 4

Drożdżówki z jagodami
Wszystkie składniki potrzebne do przygotowania nadzienia.

Przygotować składniki na nadzienie. Masło rozpuścić i przestudzić.

KROK 5

Drożdżówki z jagodami
Ciasto jest dość elastyczne, więc łatwo je rozwałkować.

Wyrośnięte ciasto rozwałkować na prostokąt, posmarować rozpuszczone masłem i posypać cynamonem i cukrem.

KROK 6

Drożdżówki z jagodami
Ciasto drożdżowe z gotowym nadzieniem przed zwinięciem.

Na sam koniec ciasto posypać obficie suszonymi jagodami. Całość zwinąć delikatnie w rulon i pokroić na mniej więcej 16 części.

KROK 7

Drożdżówki z jagodami
Z podanych składników Wyszło mi 16 zawijasów.

Gotowe zawijasy piec 20 minut w 180°C.

KROK 8

Drożdżówki z jagodami

Drożdżówki jeść po wystygnięciu. Smacznego :)