Sposób przygotowania:
Drożdżówki z jagodamiKROK 1
Mąkę przesiać do miski, mleko delikatnie podgrzać, masło rozpuścić i przestudzić.
KROK 2
Do drożdży dodać cukier i mleko. Całość dobrze wymieszać i odstawić na 10 minut.
KROK 3
Do miski z mąką, dodać sól, jajko, rozpuszczone masło i zaczyn drożdżowy. Ze składników wyrobić delikatne ciasto i odstawić je w ciepłe miejsce na około 40 minut.
KROK 4
Przygotować składniki na nadzienie. Masło rozpuścić i przestudzić.
KROK 5
Wyrośnięte ciasto rozwałkować na prostokąt, posmarować rozpuszczone masłem i posypać cynamonem i cukrem.
KROK 6
Na sam koniec ciasto posypać obficie suszonymi jagodami. Całość zwinąć delikatnie w rulon i pokroić na mniej więcej 16 części.
KROK 7
Gotowe zawijasy piec 20 minut w 180°C.
KROK 8
Drożdżówki jeść po wystygnięciu. Smacznego :)