Sposób przygotowania:
Drożdżówki z jagodamiKROK 1
 
Mąkę przesiać do miski, mleko delikatnie podgrzać, masło rozpuścić i przestudzić.
KROK 2
 
Do drożdży dodać cukier i mleko. Całość dobrze wymieszać i odstawić na 10 minut.
KROK 3
 
Do miski z mąką, dodać sól, jajko, rozpuszczone masło i zaczyn drożdżowy. Ze składników wyrobić delikatne ciasto i odstawić je w ciepłe miejsce na około 40 minut.
KROK 4
 
Przygotować składniki na nadzienie. Masło rozpuścić i przestudzić.
KROK 5
 
Wyrośnięte ciasto rozwałkować na prostokąt, posmarować rozpuszczone masłem i posypać cynamonem i cukrem.
KROK 6
 
Na sam koniec ciasto posypać obficie suszonymi jagodami. Całość zwinąć delikatnie w rulon i pokroić na mniej więcej 16 części.
KROK 7
 
Gotowe zawijasy piec 20 minut w 180°C.
KROK 8
 
Drożdżówki jeść po wystygnięciu. Smacznego :)
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
