mysza75

mysza75

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 914]

Drożdżówki z budyniem i jagodami

  • 5
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Drożdżówki, z poznańskiego szneki z budyniem i jagodami. Dzięki budyniowi nie są suche jak to mówi mój brat. Faktycznie są mięciutkie i znikają jeszcze ciepłe. Można zrobić z kruszonką lub bez jak kto lubi.

Drożdżówki z budyniem i jagodami

Składniki:

Drożdżówki z budyniem i jagodami

 

 

  • budyń:
  • 1 budyń śmietankowy
  • 1 i 1/2 szklanki mleka
  • 1 łyżka cukru

 

  • kruszonka:
  • 1 łyżeczka masła
  • 1 łyżeczka cukru
  • 2 łyżeczki mąki

 

  • puder do posypania
  • 1 jajko do posmarowania

Sposób przygotowania:

Drożdżówki z budyniem i jagodami

ETAP 1:

Drożdżówki z budyniem i jagodami
budyń ugotowany na gęsto odstawiony do przestudzenia

Do miski przekładam drożdże, dodaję 4 łyżki mleka letniego i mąki tyle żeby zaczyn miał konsystencję kwaśnej śmietany, dodaję szczyptę cukru.

Mieszam i odstawiam do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Do zaczynu przesiewam resztę mąki dodaje, sól, roztopione masło zimne, resztę mleka letniego, jogurt.

Żółtka ubijam z cukrem osobno mikserem i dodaję do ciasta. Zarabiam ciasto mikserem i odstawiam do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na około półtorej godziny.

Budyń rozrabiam z 1/2 szklanką mleka, i cukrem. Pozostałe mleko zagotowuję i wlewam budyń, gotuję aż zrobi się gęsty. Przykrywam folią i odstawiam do ostygnięcia.

ETAP 2:

Drożdżówki z budyniem i jagodami
z ciasta uformowane kulki odstawione do wyrośnięcia

Ciasto wykładam na deskę zagniatam i robię wałek z którego odcinam kawałki ciasta z którego formuje kulki. jak na pączki. Układam na blaszce wysmarowanej i zostawiam do wyrośnięcia.

ETAP 3:

Drożdżówki z budyniem i jagodami
kulki ciasta wgniecione szklanką dodany budyń

Szklanką spodem, robię wgłębienia w cieście, smaruję roztrzepanym jajkiem, dodaję budyń

ETAP 4:

Drożdżówki z budyniem i jagodami
dodane jagody i kruszonka przed pieczeniem na blaszcze

Dodaję umyte i osuszone jagody. Na wierzchu dodaję kruszonkę. Wstawiam do nagrzanego piekarnika temp 180 stopni góra dól i piekę 20 minut aż się zarumienią.

Kruszonka:
W misce zagniatam palcami mąkę z masłem i na końcu dodaje cukier.