Sposób przygotowania:
Drożdżówki z budyniem i jagodamiETAP 1:
Do miski przekładam drożdże, dodaję 4 łyżki mleka letniego i mąki tyle żeby zaczyn miał konsystencję kwaśnej śmietany, dodaję szczyptę cukru.
Mieszam i odstawiam do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Do zaczynu przesiewam resztę mąki dodaje, sól, roztopione masło zimne, resztę mleka letniego, jogurt.
Żółtka ubijam z cukrem osobno mikserem i dodaję do ciasta. Zarabiam ciasto mikserem i odstawiam do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na około półtorej godziny.
Budyń rozrabiam z 1/2 szklanką mleka, i cukrem. Pozostałe mleko zagotowuję i wlewam budyń, gotuję aż zrobi się gęsty. Przykrywam folią i odstawiam do ostygnięcia.
ETAP 2:
Ciasto wykładam na deskę zagniatam i robię wałek z którego odcinam kawałki ciasta z którego formuje kulki. jak na pączki. Układam na blaszce wysmarowanej i zostawiam do wyrośnięcia.
ETAP 3:
Szklanką spodem, robię wgłębienia w cieście, smaruję roztrzepanym jajkiem, dodaję budyń
ETAP 4:
Dodaję umyte i osuszone jagody. Na wierzchu dodaję kruszonkę. Wstawiam do nagrzanego piekarnika temp 180 stopni góra dól i piekę 20 minut aż się zarumienią.
Kruszonka:
W misce zagniatam palcami mąkę z masłem i na końcu dodaje cukier.
iziona
SylaUla
Magdalena88
bietka
Jagodowa