Sposób przygotowania:
Drożdżówki z jabłkiem i jagodamiEtap 1
Na początek przygotować rozczyn z drożdży, łyżki cukru i ciepłego mleka.
Po kilku minutach gdy rozczyn zacznie rosnąć, wlać do do miski, w której znajduje się reszta składników, (masło należy roztopić).
Wyrobić ciasto i pozostawić do wyrośnięcia na około 30 minut.
Etap 2
Po tym czasie ciasto wyłożyć na stolnicę, wyrobić i uformować wałek, podzielić na 15-20 części.
Etap 3
Na każdy " placuszek" nakładać ćwiartkę jabłka i kilka jagód, formować bułeczkę.
Etap 4
Bułeczki układać na blaszce, pozostawić do wyrośnięcia na około 20 minut. Po tym czasie posmarować mlekiem i posypać cukrem.
Etap 5
Piec w 180 stopniach przez ok. 20 minut do zrumienienia.
SylaUla