dorota w

dorota w

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 302]

Drożdżówki z karmelizowanymi śliwkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 8
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Pyszne drożdżówki bez jajek nadziane dużą ilością przepysznych karmelizowanych śliwek. Idealne z kubkiem mleka.

Drożdżówki z karmelizowanymi śliwkami

Składniki:

Drożdżówki z karmelizowanymi śliwkami

ciasto

karmelizowane śliwki

  • 400 g śliwek węgierek
  • 2 łyżki wody
  • 2 łyżki cukru

Sposób przygotowania:

Drożdżówki z karmelizowanymi śliwkami
Do miski pokruszyć drożdże, posypać cukrem, odstawić na 2 minuty, wlać jogurt i olej, wymieszać łyżką. Dodać mąkę, wyrobić jednolite ciasto, podzielić na 8 równych części. Z każdej części uformować kulkę, w środek mocno wcisnąć małą szklaneczkę robiąc głęboki dołek. Odstawić do wyrośnięcia.  

Nadzienie:

Śliwki umyć, przełamać na pół, wyjąć pestki, przełożyć na patelnię. Wlać 2 łyżki wody, dusić pod przykryciem (nie mieszając!) ok. 3 minut. Posypać po wierzchu cukrem, smażyć jeszcze ok. 1-2 minut do odparowania soku. Ostudzić.

Schłodzone śliwki wyłożyć na przygotowane ciasto (ewentualnie można pogłębić dołek).

Wstawić do nagrzanego do 190C piekarnika, piec ok. 18 minut.