dorota w

dorota w

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 302]

Puchate drożdżówki ze śliwkami

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 8
         
ocena: 4/5 głosów: 15

Już końcówka sezonu śliwkowego. Proponuję dobrze to wykorzystać i zrobić przepyszne drożdżówki. Proste w wykonaniu, bez długiego wyrabiania, a mimo to na drugi dzień nie czerstwieją (dłużej nie wytrzymały bo zostały zjedzone).

Puchate drożdżówki ze śliwkami

Składniki:

Puchate drożdżówki ze śliwkami

na ciasto:

na nadzienie:

Sposób przygotowania:

Puchate drożdżówki ze śliwkami
Do miski pokruszyć drożdże, posypać cukrem, odstawić na ok. 2-3 minuty, zalać ciepłym (nie gorącym!) mlekiem, wymieszać do rozpuszczenia się drożdży. Dodać jajko, mąkę i olej, krótko wyrobić na jednolite ciasto.

Miskę z ciastem przykryć talerzykiem, ostawić do wyrośnięcia na ok. 1 godzinę. Śliwki umyć, pokroić w grube paski.

Wyrośnięte ciasto rozwałkować na kształt prostokąta o wymiarach ok. 36x25 cm, pokroić na 8 prostokątów. Na środek każdego z nich układać śliwki, lekko posypać cynamonem. Zlepić końcówki na krótszych bokach, tworząc kształt łódki. Zostawić na ok. 10 minut do lekkiego wyrośnięcia.

Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 C, piec ok. 16 minut. Upieczone drożdżówki można posypać cukrem pudrem.