Sposób przygotowania:
Drożdżówki ze śliwką
CIASTO: Drożdże rozprowadzamy w letnim mleku . Dodajemy do nich łyżkę cukru oraz mąkę. W takiej ilości by rozczyn miał konsystencje śmietany. Tak przygotowany odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.Między czasie rozpuszczamy margarynę i studzimy.Do gotowego rozczynu dodajemy jajka, sól, pozostały cukier oraz mąkę. Całość wyrabiamy około 15 min. Pod koniec wyrabiania dodajemy margarynę. Gdy ciasto odchodzi od ręki jest gotowe.Wyrobione ponownie odstawiamy w ciepłe miejsce. Powinno podwoić swoją objętość.Wyrośnięte wyjmujemy na wysypaną mąką stolnicę. Wałkujemy na grubość około 1-1,5 cm. Wycinamy koła . Za pomocą spodu od szklanki robimy zagłębienie w każdym kole. Drożdżówki przekładamy ma blaszkę ( 6 wchodzi na jedną) . Każdą smarujemy roztrzepanym jajkiem, nakładamy ser na którym układamy śliwkę (bez pestki). Całość oprószamy kruszonką i pieczemy około 15- 20 min w 180˚C.SER: Ser przekładamy do malaksera. Dodajemy do niego żółtko i miksujemy na gładką masę. Na koniec dokładamy cynamon, mąkę oraz powidło. Ponownie miksujemy. Ewentualnie możemy całość słodzimy. Ser można także wymieszać mikserem lub za pomocą blendera. Mile widziany by był on mielony.Tak przygotowany ser wykładamy w środek drożdżówek. KRUSZONKA: Składniki kruszonki przekładamy do miski i w dłoniach zagniatamy kruszonkę.