Sposób przygotowania:
Drożdżówki ze śliwkami i kruszonką
Kruszonka: Do miski wsypać mąkę, cukier, cukier z wanilią, dodać masło i posiekać. Następnie dodać 1 żółtko i palcami rozcierać wszystkie składniki aż powstanie kruszonka. Ciasto: Drożdże pokruszyć, wymieszać z płynnym miodem i ciepłym mlekiem, wsypać 2-3 łyżki mąki, zamieszać, przykryć i pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Całe jajka z cukrem pudrem i cukrem z wanilią ubić, dodać wyrośnięty rozczyn, pozostałą mąkę, aromat, sól i wyrabiać około 10 minut. Pod koniec wyrabiania dodać rozpuszczone, przestudzone masło. Przykryć i pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Następnie ciasto rozwałkować i wycinać duże krążki. Ułożyć na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce, pozostawić na 15 minut. W wyrośniętych krążkach dnem szklanki zrobić wgłębienia, ułożyć wypestkowane śliwki skórką do dołu, posypać szczyptą cukru. Ciasto pędzelkiem posmarować żółtkiem wymieszanym z 2 łyżkami wody, posypać kruszonką. Blaszkę z drożdżówkami wstawić do nagrzanego piekarnika i piec około 15 minut w temp 180 stopni.