Krakowianka

Krakowianka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2834]

Drożdżówki ze śliwkami i kruszonką

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Drożdżówki ze śliwkami to wspaniałe, pyszne śniadanie.

Drożdżówki ze śliwkami i kruszonką Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Drożdżówki ze śliwkami i kruszonką

 

 

 

Sposób przygotowania:

Drożdżówki ze śliwkami i kruszonką
Kruszonka: Do miski wsypać mąkę, cukier, cukier z wanilią, dodać masło i posiekać. Następnie dodać 1 żółtko i palcami rozcierać wszystkie składniki aż powstanie kruszonka. Ciasto: Drożdże pokruszyć, wymieszać z płynnym miodem i ciepłym mlekiem, wsypać 2-3 łyżki mąki, zamieszać, przykryć i pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Całe jajka z cukrem pudrem i cukrem z wanilią ubić, dodać wyrośnięty rozczyn, pozostałą mąkę, aromat, sól i wyrabiać około 10 minut. Pod koniec wyrabiania dodać rozpuszczone, przestudzone masło. Przykryć i pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Następnie ciasto rozwałkować i wycinać duże krążki. Ułożyć na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce, pozostawić na 15 minut. W wyrośniętych krążkach dnem szklanki zrobić wgłębienia, ułożyć wypestkowane śliwki skórką do dołu, posypać szczyptą cukru. Ciasto pędzelkiem posmarować żółtkiem wymieszanym z 2 łyżkami wody, posypać kruszonką. Blaszkę z drożdżówkami wstawić do nagrzanego piekarnika i piec około 15 minut w temp 180 stopni.
Drożdżówki ze śliwkami i kruszonką
Z mąki cukru masła i żółtka zrobić kruszonkę
Drożdżówki ze śliwkami i kruszonką
Wyrośnięty rozczyn połączyć z pozostałymi składnikami i wyrobić ciasto
Drożdżówki ze śliwkami i kruszonką
W wyrośniętych krążkach ciasta dnem szklanki zrobić wgłębienia
Drożdżówki ze śliwkami i kruszonką
Ułożyć wypestkowane śliwki oprószyć cukrem posypać kruszonką