anemon

anemon

Złoty Ekspert
[Przepisów: 693]

Dyniowe drożdżówki ze śliwkami

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 16
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Ciasto na odrywane drożdżówki ze śliwkami i kruszonką przygotowałam z dodatkiem dyniowego purée.

Dyniowe drożdżówki ze śliwkami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Dyniowe drożdżówki ze śliwkami

 

 

 

  • KRUSZONKA:
  • mąka krupczatka – 70 g
  • masło – 50 g
  • cukier drobny – 50 g

Sposób przygotowania:

Dyniowe drożdżówki ze śliwkami
Do miski przełożyłam wszystkie składniki kruszonki i rozcierałam palcami do uzyskania grudek. Na czas gdy zagniatałam ciasto miskę z kruszonką wstawiłam do lodówki. Śliwki umyłam, usunęłam pestki i pokroiłam na drobne kawałki. Dodałam mąkę ziemniaczaną i dokładnie wymieszałam. Z drożdży, łyżeczki cukru, łyżki śmietany w temperaturze pokojowej i dwóch łyżek mąki zrobiłam rozczyn. Odstawiłam na kilka minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Gdy rozczyn był gotowy połączyłam go z pozostałymi składnikami i wyrabiałam mikserem, aż ciasto było lśniące i elastyczne. Miskę z ciastem nakryłam folią spożywczą i odstawiłam do wyrośnięcia. Gdy ciasto podwoiło swoją objętość wyłożyłam je na stolnicę i jeszcze przez chwilę je wyrabiam ręcznie.Następnie ciasto podzieliłam na 16 równych części. Z każdej części uformowałam bułeczkę nadziewając ją śliwkami. Ułożyłam na wysmarowanych masłem blaszkach, nakryłam lnianą ściereczką i odstawiłam do ponownego wyrośnięcia.Wyrośnięte bułeczki posypałam wcześniej przygotowaną kruszonką i wstawiłam do nagrzanego do 160°C piekarnika i piekłam 25 minut. Upieczone bułeczki pozostawiłam w blaszkach do lekkiego przestygnięcia, następnie przełożyłam na kratkę kuchenną do całkowitego wystudzenia.



*użyłam purée z dyni Hokkaido, bo tylko taką mam, ale oczywiście może być z każdej innej odmiany dyni
Dyniowe drożdżówki ze śliwkami
*użyłam purée z dyni Hokkaido, bo tylko taką mam, ale oczywiście może być z każdej innej odmiany dyni.
Dyniowe drożdżówki ze śliwkami
Miskę z ciastem nakryłam folią spożywczą i odstawiłam do wyrośnięcia.
Dyniowe drożdżówki ze śliwkami
Upieczone bułeczki pozostawiłam w blaszkach do lekkiego przestygnięcia.
Dyniowe drożdżówki ze śliwkami
Drożdżowe bułeczki do odrywania napewno będą smakowały dzieciom.