Sposób przygotowania:
Dyniowe drożdżówki ze śliwkami
Do miski przełożyłam wszystkie składniki kruszonki i rozcierałam palcami do uzyskania grudek. Na czas gdy zagniatałam ciasto miskę z kruszonką wstawiłam do lodówki. Śliwki umyłam, usunęłam pestki i pokroiłam na drobne kawałki. Dodałam mąkę ziemniaczaną i dokładnie wymieszałam. Z drożdży, łyżeczki cukru, łyżki śmietany w temperaturze pokojowej i dwóch łyżek mąki zrobiłam rozczyn. Odstawiłam na kilka minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Gdy rozczyn był gotowy połączyłam go z pozostałymi składnikami i wyrabiałam mikserem, aż ciasto było lśniące i elastyczne. Miskę z ciastem nakryłam folią spożywczą i odstawiłam do wyrośnięcia. Gdy ciasto podwoiło swoją objętość wyłożyłam je na stolnicę i jeszcze przez chwilę je wyrabiam ręcznie.Następnie ciasto podzieliłam na 16 równych części. Z każdej części uformowałam bułeczkę nadziewając ją śliwkami. Ułożyłam na wysmarowanych masłem blaszkach, nakryłam lnianą ściereczką i odstawiłam do ponownego wyrośnięcia.Wyrośnięte bułeczki posypałam wcześniej przygotowaną kruszonką i wstawiłam do nagrzanego do 160°C piekarnika i piekłam 25 minut. Upieczone bułeczki pozostawiłam w blaszkach do lekkiego przestygnięcia, następnie przełożyłam na kratkę kuchenną do całkowitego wystudzenia.
*użyłam purée z dyni Hokkaido, bo tylko taką mam, ale oczywiście może być z każdej innej odmiany dyni
*użyłam purée z dyni Hokkaido, bo tylko taką mam, ale oczywiście może być z każdej innej odmiany dyni