Sposób przygotowania:
Drożdżówki z morelą i kruszonką
1. Ciasto: Drożdże zalać ciepłym mlekiem.
2. W misce wymieszać ze sobą pozostałe składniki. Dodać do mleka z drożdżami i chwilę wyrabiać.
3. Ciasto przykryć ścierką i odstawić w ciepłe miejsca do wyrośnięcia.
4. Z ciasta odrywać jednakowe porcje. Formować z nich okrągłe lekko płaskie placki i układać je na blaszce( w pewnych odstępach) wysmarowanej tłuszczem. Na środku za pomocą szklanki delikatnie zrobić dołek.Odstawić do wyrośnięcia.
5. Gdy bułeczki urosną ponownie na środku za pomocą szklanki robimy dołek
6. Morele myjemy, osuszamy. Przekrawamy na pół i usuwamy pestki. Kroimy w paski.
7. W dołek każdej bułeczki układamy plasterki moreli
8. Składniki kruszonki łączymy ze sobą. Kruszonką posypujemy dość obficie bułeczki
9. Bułeczki pieczemy ok 25-30 min w 180 stopniach.
2. W misce wymieszać ze sobą pozostałe składniki. Dodać do mleka z drożdżami i chwilę wyrabiać.
3. Ciasto przykryć ścierką i odstawić w ciepłe miejsca do wyrośnięcia.
4. Z ciasta odrywać jednakowe porcje. Formować z nich okrągłe lekko płaskie placki i układać je na blaszce( w pewnych odstępach) wysmarowanej tłuszczem. Na środku za pomocą szklanki delikatnie zrobić dołek.Odstawić do wyrośnięcia.
5. Gdy bułeczki urosną ponownie na środku za pomocą szklanki robimy dołek
6. Morele myjemy, osuszamy. Przekrawamy na pół i usuwamy pestki. Kroimy w paski.
7. W dołek każdej bułeczki układamy plasterki moreli
8. Składniki kruszonki łączymy ze sobą. Kruszonką posypujemy dość obficie bułeczki
9. Bułeczki pieczemy ok 25-30 min w 180 stopniach.
Formowanie bułek
Bułeczki
Bułeczki wyrośnięte
Układanie moreli
Posypanie kruszonką