paolineczka

paolineczka

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 104]

Drożdżówki z morelą i kruszonką

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Pyszne malutkie bułeczki drożdżowe z sezonowymi owocami - morelami posypane kruszonką. Bułeczki ładnie wyglądają i jeszcze lepiej smakują. O niebo lepsze od kupnych !

Drożdżówki z morelą i kruszonką Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Drożdżówki z morelą i kruszonką

Bułki

  • 110 ml mleka ciepłego
  • 250 g mąki
  • 50 g masła
  • 40 g domowego cukru waniliowego bądź normalnego
  • 25 g drożdży
  • 1 żółtko

Wypełnienie

Kruszonka

Sposób przygotowania:

Drożdżówki z morelą i kruszonką
1. Ciasto: Drożdże zalać ciepłym mlekiem.

2. W misce wymieszać ze sobą pozostałe składniki. Dodać do mleka z drożdżami i chwilę wyrabiać.

3. Ciasto przykryć ścierką i odstawić w ciepłe miejsca do wyrośnięcia.

4. Z ciasta odrywać jednakowe porcje. Formować z nich okrągłe lekko płaskie placki i układać je na blaszce( w pewnych odstępach) wysmarowanej tłuszczem. Na środku za pomocą szklanki delikatnie zrobić dołek.Odstawić do wyrośnięcia.

5. Gdy bułeczki urosną ponownie na środku za pomocą szklanki robimy dołek

6. Morele myjemy, osuszamy. Przekrawamy na pół i usuwamy pestki. Kroimy w paski.

7. W dołek każdej bułeczki układamy plasterki moreli

8. Składniki kruszonki łączymy ze sobą. Kruszonką posypujemy dość obficie bułeczki

9. Bułeczki pieczemy ok 25-30 min w 180 stopniach. 

Formowanie bułek

Drożdżówki z morelą i kruszonką
formowanie bułeczek- tworzenie krążków i układanie na blaszce

Bułeczki

Drożdżówki z morelą i kruszonką
Wykonanie delikatnego wgłebienia na środku bułeczki

Bułeczki wyrośnięte

Drożdżówki z morelą i kruszonką
Poprawienie dołka w bułęczkach po ich wyrośnięciu

Układanie moreli

Drożdżówki z morelą i kruszonką
Ukłądanie plastrów moreli na środek bułeczek

Posypanie kruszonką

Drożdżówki z morelą i kruszonką