misia5

misia5

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 701]

Książka Kucharska: Domowe ciasteczka

Drożdżówki z morelami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Pyszne, lekkie, bardzo puszyste drożdżówki z aromatycznymi morelami. Doskonałe na śniadanie oraz małe co nie co.

Drożdżówki z morelami Więcej zdjęć (15)

Składniki:

Drożdżówki z morelami

 

Sposób przygotowania:

Drożdżówki z morelami
Morele dokładnie myjemy, wyjmujemy pestki i dzielimy na ćwiartki. Do owoców dodajemy cukier trzcinowy i ostrożnie mieszamy i odstawiamy.

Drożdże mieszamy z cukrem oraz mąką. Gdy składniki się połączą dolewamy letnie mleko i dokładnie łączymy. Odstawiamy do wyrośnięcia.

Do wysokiej miski przesiewamy mąkę ze szczyptą soli. Dodajemy żółtka i wyrośnięty zaczyn. Składniki mieszamy ze sobą. Gdy składniki się połączą dodajemy letni tłuszcz i ponownie zarabiamy, po czym przekładamy do miski z ciastem ubite na sztywno białka. Zarabiamy gładkie i elastyczne ciasto.

Tak przygotowane ciasto przekładamy do miski wysypanej mąką i odstawiamy do podwojenia objętości. Wyrośnięte ciasto przekładamy na stolnicę i ponownie zarabiamy, po czym dzielimy na 6 części. Z każdej formujemy kulkę, którą spłaszczamy formując wyższe brzegi, które smarujemy mlekiem.

Na środek dajemy morele, które posypujemy kruszonką przygotowaną z masła roztartego z mąką i cukrem. Tak przygotowane drożdżówki odstawiamy do wyrośnięci.

Pieczemy w temp. 170 st przez około 30 minut.
Drożdżówki z morelami
Drożdże dokładnie mieszamy z cukrem oraz mąką
Drożdżówki z morelami
Do drożdży dodajemy letnie mleko i dokładnie mieszamy
Drożdżówki z morelami
Mąkę oraz szczyptę soli przesiewamy do miski dodajemy żółtka
Drożdżówki z morelami
Do ciasta dodajemy ubite na sztywno białka
Drożdżówki z morelami
Zarabiamy gładkie i elastyczne ciasto
Drożdżówki z morelami
Ciasto przekładamy do miski
Drożdżówki z morelami
Wierzch posypujemy niewielką ilością mąki
Drożdżówki z morelami
Morele kroimy na ćwiartki dodajemy cukier trzcinowy i mieszamy
Drożdżówki z morelami
Ciasto odstawiamy do podwojenia objętości
Drożdżówki z morelami
Z ciasta formujemy kulki
Drożdżówki z morelami
Spłaszczamy każdą kulką formując wyższy brzeg
Drożdżówki z morelami
Boki smarujemy mlekiem a na środek dajemy morele
Drożdżówki z morelami
Wierzch posypujemy kruszonką
Drożdżówki z morelami
Pieczemy w 170 st przez około 30 minut