Sposób przygotowania:
Drożdżówki z morelami
Morele dokładnie myjemy, wyjmujemy pestki i dzielimy na ćwiartki. Do owoców dodajemy cukier trzcinowy i ostrożnie mieszamy i odstawiamy.
Drożdże mieszamy z cukrem oraz mąką. Gdy składniki się połączą dolewamy letnie mleko i dokładnie łączymy. Odstawiamy do wyrośnięcia.
Do wysokiej miski przesiewamy mąkę ze szczyptą soli. Dodajemy żółtka i wyrośnięty zaczyn. Składniki mieszamy ze sobą. Gdy składniki się połączą dodajemy letni tłuszcz i ponownie zarabiamy, po czym przekładamy do miski z ciastem ubite na sztywno białka. Zarabiamy gładkie i elastyczne ciasto.
Tak przygotowane ciasto przekładamy do miski wysypanej mąką i odstawiamy do podwojenia objętości. Wyrośnięte ciasto przekładamy na stolnicę i ponownie zarabiamy, po czym dzielimy na 6 części. Z każdej formujemy kulkę, którą spłaszczamy formując wyższe brzegi, które smarujemy mlekiem.
Na środek dajemy morele, które posypujemy kruszonką przygotowaną z masła roztartego z mąką i cukrem. Tak przygotowane drożdżówki odstawiamy do wyrośnięci.
Pieczemy w temp. 170 st przez około 30 minut.
Drożdże mieszamy z cukrem oraz mąką. Gdy składniki się połączą dolewamy letnie mleko i dokładnie łączymy. Odstawiamy do wyrośnięcia.
Do wysokiej miski przesiewamy mąkę ze szczyptą soli. Dodajemy żółtka i wyrośnięty zaczyn. Składniki mieszamy ze sobą. Gdy składniki się połączą dodajemy letni tłuszcz i ponownie zarabiamy, po czym przekładamy do miski z ciastem ubite na sztywno białka. Zarabiamy gładkie i elastyczne ciasto.
Tak przygotowane ciasto przekładamy do miski wysypanej mąką i odstawiamy do podwojenia objętości. Wyrośnięte ciasto przekładamy na stolnicę i ponownie zarabiamy, po czym dzielimy na 6 części. Z każdej formujemy kulkę, którą spłaszczamy formując wyższe brzegi, które smarujemy mlekiem.
Na środek dajemy morele, które posypujemy kruszonką przygotowaną z masła roztartego z mąką i cukrem. Tak przygotowane drożdżówki odstawiamy do wyrośnięci.
Pieczemy w temp. 170 st przez około 30 minut.