Sposób przygotowania:
Drożdżówki z truskawkami
Mleko podgrzać odlać około 100 ml wsypać łyżeczkę cukru, łyżeczkę mąki, pokruszyć drożdże i wymieszać. Odłożyć w ciepłe miejsce by drożdże zaczęły pracować. Do misy miksera przesiać mąki, dodać resztę cukru, cukier waniliowy, jajko, resztę mleka, zaczyn drożdżowy i miksować na wolnych obrotach hakiem. Gdy składniki już zaczną się łączyć wlać letnie rozpuszczone masło i miksujemy do momentu aż powstanie gładkie i jednolite ciasto. Miksujemy około 10 minut. Ciasto może się lekko kleić ale nie dosypywać mąki. Lekko oprószyć z wierzchu mąką, przykryć misę ściereczką i odłożyć na około godzinę w ciepłe miejsce.
Gdy ciasto podwoi objętość przełożyć na podsypany mąką blat i podzielić na 9 części. Z każdej części uformować okrągłą kulkę, ułożyć na blasze wyłożonej matą silikonową lub papierem do pieczenia. Ponownie przykryć ściereczką i odłożyć do ponownego wyrośnięcia w ciepłe miejsce na około 20 minut. Po wyrośnięciu dnem z szklanki docisnąć na środku do samej blaszki. Pędzelkiem dokładnie posmarować jajkiem roztrzepanym z mlekiem i do wgłębienia włożyć po 3-4 truskawki. Na wierzchu obficie posypać kruszonką.
Włożyć do nagrzanego piekarnika gór-dół na 180 stopni i piec około 20-25 minut w zależności od piekarnika. Po upieczeniu przełożyć do ostudzenia na metalową kratkę. Zimne polać lukrem lub oprószyć cukrem pudrem.
Kruszonka: z masła, cukru i mąki wyrobić kruszonkę.
Lukier: z cukru pudru i soku z cytryny utrzeć lukier.
Gdy ciasto podwoi objętość przełożyć na podsypany mąką blat i podzielić na 9 części. Z każdej części uformować okrągłą kulkę, ułożyć na blasze wyłożonej matą silikonową lub papierem do pieczenia. Ponownie przykryć ściereczką i odłożyć do ponownego wyrośnięcia w ciepłe miejsce na około 20 minut. Po wyrośnięciu dnem z szklanki docisnąć na środku do samej blaszki. Pędzelkiem dokładnie posmarować jajkiem roztrzepanym z mlekiem i do wgłębienia włożyć po 3-4 truskawki. Na wierzchu obficie posypać kruszonką.
Włożyć do nagrzanego piekarnika gór-dół na 180 stopni i piec około 20-25 minut w zależności od piekarnika. Po upieczeniu przełożyć do ostudzenia na metalową kratkę. Zimne polać lukrem lub oprószyć cukrem pudrem.
Kruszonka: z masła, cukru i mąki wyrobić kruszonkę.
Lukier: z cukru pudru i soku z cytryny utrzeć lukier.
Czekoladka 2