misia5

misia5

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 701]

Książka Kucharska: Domowe ciasteczka

Drożdżówki z rabarbarem

  • 6
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 10

Pyszne, aromatyczne i bardzo puszyste drożdżówki z rabarbarem i kruszonką. Doskonałe na śniadanie oraz kolację.

Drożdżówki z rabarbarem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Drożdżówki z rabarbarem

 

 

  • 500 g rabarbaru
  • 125 ml wody
  • 2 łyżki cukru

 

  • Kruszonka :

 

Sposób przygotowania:

Drożdżówki z rabarbarem
Mąkę przesiewany do dużej miski. Robimy w środku zagłębienie, w które damy rozrobiony zaczyn.

Zaczyn:

Drożdże kruszymy do miseczki. Rozcieramy je z odrobiną cukru oraz 2 łyżkami letniego mleka. Dodajemy kopiatą łyżkę mąki mieszamy. Powstały zaczyn wlewamy w zagłębienie i odstawiamy do wrośnięcia.

Mleko podgrzewamy. Gdy będzie gorące wyłączamy je i wkładamy do niego zimne masło, szczyptę soli oraz pozostały cukier. Całość dokładnie mieszamy.

Do mąki z wyrośniętym zaczynem dodajemy jajka oraz letnie mleko z dodatkami.Zarabiamy gładkie, jednolite i elastyczne ciasto, które odstawiamy do podwojenia objętości.

Gdy ciasto będzie wyrastać zabieramy się za rabarbar.

Rabarbar dokładnie myjemy, obieramy za skórki i kroimy na kawałki. Tak przygotowany wrzucamy go do garnka, zalewamy wodą dodajemy cukier i gotujemy przez 3-4 minuty od momentu zagotowania się płynu. Następnie przekładamy rabarbar na sitko, by ociekł.

Wyrośnięte ciasto przekładamy na stolnicę i ponownie zarabiamy. Tniemy ciasto na 12 kawałków. Z każdego formujemy kulkę, z której formujemy okrągłe placuszki. Układamy je na wyłożonej papierem do pieczenia blasze. Na placuszki układamy kawałki rabarbaru posypujemy kruszonką i odstawiamy na chwilę do ponownego wyrośnięcia.

Kruszonka:

Mąkę, masło oraz cukier rozcieramy w palcach tworząc kruszonkę.

Tak przygotowane drożdżówki pieczemy w temp. 200 st przez około 20 minut.
Drożdżówki z rabarbarem
Powstały zaczyn wlewamy w zagłębienie i odstawiamy do wrośnięcia
Drożdżówki z rabarbarem
Zarabiamy gładkie jednolite i elastyczne ciasto które odstawiamy do podwojenia objętości
Drożdżówki z rabarbarem
Z ciasta pociętego na mniejsze kawałki robimy placuszki
Drożdżówki z rabarbarem
Na placuszki układamy kawałki rabarbaru posypujemy kruszonką i odstawiamy na chwilę do ponownego wyrośnięcia