Sposób przygotowania:
Drożdżówki z rabarbarem
Mąkę przesiewany do dużej miski. Robimy w środku zagłębienie, w które damy rozrobiony zaczyn.
Zaczyn:
Drożdże kruszymy do miseczki. Rozcieramy je z odrobiną cukru oraz 2 łyżkami letniego mleka. Dodajemy kopiatą łyżkę mąki mieszamy. Powstały zaczyn wlewamy w zagłębienie i odstawiamy do wrośnięcia.
Mleko podgrzewamy. Gdy będzie gorące wyłączamy je i wkładamy do niego zimne masło, szczyptę soli oraz pozostały cukier. Całość dokładnie mieszamy.
Do mąki z wyrośniętym zaczynem dodajemy jajka oraz letnie mleko z dodatkami.Zarabiamy gładkie, jednolite i elastyczne ciasto, które odstawiamy do podwojenia objętości.
Gdy ciasto będzie wyrastać zabieramy się za rabarbar.
Rabarbar dokładnie myjemy, obieramy za skórki i kroimy na kawałki. Tak przygotowany wrzucamy go do garnka, zalewamy wodą dodajemy cukier i gotujemy przez 3-4 minuty od momentu zagotowania się płynu. Następnie przekładamy rabarbar na sitko, by ociekł.
Wyrośnięte ciasto przekładamy na stolnicę i ponownie zarabiamy. Tniemy ciasto na 12 kawałków. Z każdego formujemy kulkę, z której formujemy okrągłe placuszki. Układamy je na wyłożonej papierem do pieczenia blasze. Na placuszki układamy kawałki rabarbaru posypujemy kruszonką i odstawiamy na chwilę do ponownego wyrośnięcia.
Kruszonka:
Mąkę, masło oraz cukier rozcieramy w palcach tworząc kruszonkę.
Tak przygotowane drożdżówki pieczemy w temp. 200 st przez około 20 minut.
Zaczyn:
Drożdże kruszymy do miseczki. Rozcieramy je z odrobiną cukru oraz 2 łyżkami letniego mleka. Dodajemy kopiatą łyżkę mąki mieszamy. Powstały zaczyn wlewamy w zagłębienie i odstawiamy do wrośnięcia.
Mleko podgrzewamy. Gdy będzie gorące wyłączamy je i wkładamy do niego zimne masło, szczyptę soli oraz pozostały cukier. Całość dokładnie mieszamy.
Do mąki z wyrośniętym zaczynem dodajemy jajka oraz letnie mleko z dodatkami.Zarabiamy gładkie, jednolite i elastyczne ciasto, które odstawiamy do podwojenia objętości.
Gdy ciasto będzie wyrastać zabieramy się za rabarbar.
Rabarbar dokładnie myjemy, obieramy za skórki i kroimy na kawałki. Tak przygotowany wrzucamy go do garnka, zalewamy wodą dodajemy cukier i gotujemy przez 3-4 minuty od momentu zagotowania się płynu. Następnie przekładamy rabarbar na sitko, by ociekł.
Wyrośnięte ciasto przekładamy na stolnicę i ponownie zarabiamy. Tniemy ciasto na 12 kawałków. Z każdego formujemy kulkę, z której formujemy okrągłe placuszki. Układamy je na wyłożonej papierem do pieczenia blasze. Na placuszki układamy kawałki rabarbaru posypujemy kruszonką i odstawiamy na chwilę do ponownego wyrośnięcia.
Kruszonka:
Mąkę, masło oraz cukier rozcieramy w palcach tworząc kruszonkę.
Tak przygotowane drożdżówki pieczemy w temp. 200 st przez około 20 minut.
edytaha
misia5
Nie ma najmniejszego problemu:)
kołczu
misia5
Zapraszam:) Jak zabraknie dorobię:)
zbysiowa
misia5
Musiałam jakoś uciszyć moje kubki smakowe, po Twoim ostatnim cieście:)