Babeczka35

Babeczka35

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1769]

Drożdżówki z rabarbarem i kruszonką

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
         
ocena: 5/5 głosów: 9

Trwa sezon na rabarbar, więc trzeba korzystać. Polecam pyszne drożdżówki z kruszonką. Możemy je również zabrać do koszyka na piknik. Z przepisu wyszło mi 12 drożdżówek o średnicy 11 cm.

Drożdżówki z rabarbarem i kruszonką

Składniki:

Drożdżówki z rabarbarem i kruszonką

Ciasto:

Nadzienie:

Kruszonka:

  • 5 dag zimnego masła
  • 5 dag cukru
  • 10 dag mąki tortowej

Dodatkowo:

Sposób przygotowania:

Drożdżówki z rabarbarem i kruszonką

Przygotowanie ciasta:

Drożdżówki z rabarbarem i kruszonką
Z podanych skłądników przygotowujemy ciasto.

Jajka ucieramy z cukrem na puszystą masę. Masło lub margarynę roztapiamy i lekko studzimy. Drożdże rozcieramy z 1 łyżką cukru,1 łyżką mąki i połową ciepłego mleka. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 15 minut. Do mąki dodajemy wyrośnięte drożdże,utarte z cukrem jajka,stopione masło i zagniatamy ciasto w razie potrzeby dolewając pozostałe ciepłe mleko. Z ciasta formujemy kulę, przekładamy do miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około 1 godzinę w ciepłym miejscu.

Wykonanie nadzienie:

Drożdżówki z rabarbarem i kruszonką
Przygotowujemy nadzienie,rabarbar i kruszonkę.

Rabarbar oczyszczamy,płuczemy i dokładnie osuszamy,następnie kroimy na małe kawałki.
Składniki kruszonki przekładamy do miski i rozcieramy opuszkami palców aż powstaną małe grudki.

Formowanie drożdżówek:

Drożdżówki z rabarbarem i kruszonką
Ciasto wałkujemy i przygotowujemy drożdżówki z rabarbarem i kruszonką.

Ciasto wałkujemy na stolnicy posypanej mąką pszenną, za pomocą szklanki wycinamy 2 krążki, jeden krążek zostawiamy cały, a z drugiego mniejszą szklaną wykrawamy obręcz, którą układamy na krążku.Pozostałe ciasto wałkujemy i tak formujemy drożdżówki. Do środka nakładamy rabarbar i posypujemy kruszonką.

Pieczenie:

Drożdżówki z rabarbarem i kruszonką
Drożdżówki układamy na blasze wyłozonej papierem.

Drożdżówki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenie.

Pieczenie:

Drożdżówki z rabarbarem i kruszonką
Drożdżówki pieczemy do zrumienienia.

Następnie drożdżówki pieczemy około 45 minut w temperaturze 180 stopni.


Tagi:

jajko jajka