Sposób przygotowania:
Drożdżówki z rabarbarem i kruszonkąPrzygotowanie ciasta:
Jajka ucieramy z cukrem na puszystą masę. Masło lub margarynę roztapiamy i lekko studzimy. Drożdże rozcieramy z 1 łyżką cukru,1 łyżką mąki i połową ciepłego mleka. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 15 minut. Do mąki dodajemy wyrośnięte drożdże,utarte z cukrem jajka,stopione masło i zagniatamy ciasto w razie potrzeby dolewając pozostałe ciepłe mleko. Z ciasta formujemy kulę, przekładamy do miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około 1 godzinę w ciepłym miejscu.
Wykonanie nadzienie:
Rabarbar oczyszczamy,płuczemy i dokładnie osuszamy,następnie kroimy na małe kawałki.
Składniki kruszonki przekładamy do miski i rozcieramy opuszkami palców aż powstaną małe grudki.
Formowanie drożdżówek:
Ciasto wałkujemy na stolnicy posypanej mąką pszenną, za pomocą szklanki wycinamy 2 krążki, jeden krążek zostawiamy cały, a z drugiego mniejszą szklaną wykrawamy obręcz, którą układamy na krążku.Pozostałe ciasto wałkujemy i tak formujemy drożdżówki. Do środka nakładamy rabarbar i posypujemy kruszonką.
Pieczenie:
Drożdżówki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenie.
Pieczenie:
Następnie drożdżówki pieczemy około 45 minut w temperaturze 180 stopni.