Sposób przygotowania:
Drożdżówki z rabarbaremCiasto ;
Drożdże wymieszać z obydwoma cukrami. Margarynę stopić i lekko wystudzić. Mąkę wsypać do miski, wlać letnie mleko oraz rozpuszczone drożdże i wbić jajka. Drewnianą łyżką połączyć składniki a potem wlać tłuszcz i wyrobić ciasto. Oprószyć mąką i zostawić do wyrośnięcia.
c.d.
Gdy ciasto wyrasta obrać i opłukać rabarbar a potem pokroić go i oprószyć mąką. Gotowe ciasto ponownie wyrobić, rozwałkować, wycinać kółka a potem układać je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Rozłożyć rabarbar lekko dociskając.
c.d.
Do miski wsypać mąkę, cukier i masło i rozcierając w dłoniach zrobić kruszonkę a potem posypać nią bułki. Tak przygotowane zostawić do lekkiego podrośnięcia.
c.d.
Gdy bułki podrosną blachę wstawić do piekarnika nagrzanego do 150 stopni z termoobiegiem na 25 minut. Gotowe zajadać jeszcze ciepłe lub jak wystygną.
Nina W.
zewa
No to Ninko zakasuj rękawy i do dzieła. Ja je piekłam wczoraj wieczorem po 19-tej :)
I chłopaki od razu spałaszowali jeszcze ciepłe.