zewa

zewa

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2412]

Drożdżówki z rabarbarem

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 11

Pyszne drożdżówki z rabarbarem i kruszonka z maki krupczatki. Nie mogliśmy się im oprzeć i zjedliśmy jeszcze ciepłe.

Drożdżówki z rabarbarem

Składniki:

Drożdżówki z rabarbarem

Składniki na ciasto :

Kruszonka :

Dodatkowo :

Sposób przygotowania:

Drożdżówki z rabarbarem

Ciasto ;

Drożdżówki z rabarbarem
Drewnianą łyżką połączyć składniki a potem wlać tłuszcz i wyrobić ciasto.

Drożdże wymieszać z obydwoma cukrami. Margarynę stopić i lekko wystudzić. Mąkę wsypać do miski, wlać letnie mleko oraz rozpuszczone drożdże i wbić jajka. Drewnianą łyżką połączyć składniki a potem wlać tłuszcz i wyrobić ciasto. Oprószyć mąką i zostawić do wyrośnięcia.

c.d.

Drożdżówki z rabarbarem
wycinać kółka a potem układać je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.

Gdy ciasto wyrasta obrać i opłukać rabarbar a potem pokroić go i oprószyć mąką. Gotowe ciasto ponownie wyrobić, rozwałkować, wycinać kółka a potem układać je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Rozłożyć rabarbar lekko dociskając.

c.d.

Drożdżówki z rabarbarem
Tak przygotowane zostawić do lekkiego podrośnięcia..

Do miski wsypać mąkę, cukier i masło i rozcierając w dłoniach zrobić kruszonkę a potem posypać nią bułki. Tak przygotowane zostawić do lekkiego podrośnięcia.

c.d.

Drożdżówki z rabarbarem
Gotowe zajadać jeszcze ciepłe lub jak wystygną..

Gdy bułki podrosną blachę wstawić do piekarnika nagrzanego do 150 stopni z termoobiegiem na 25 minut. Gotowe zajadać jeszcze ciepłe lub jak wystygną.

Tagi:

jajko jajka