SUPERPRZEPIS

Drożdżówki z rabarbarem i kruszonką

  • 2
  • bogusia82
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 8
         
ocena: 4/5 głosów: 11
Drożdżówki z rabarbarem i kruszonką Więcej zdjęć (6)

Mamy sezon na rabarbar więc postanowiłam upiec drożdżówki z kruszonką . Są bardzo smaczne , zawsze piekę większą ilość , szybko znikają z talerza.

Składniki:

Drożdżówki z rabarbarem i kruszonką

 

  • Ciasto drożdżowe:

 

 

  • 0,5 szklanki ciepłego mleka

 

 

 

  • 4 łyżki cukru

 

 

  • Kruszonka:

 

  • 150 gram maki pszennej

 

  • 80 gram cukru

 

 

  • Dodatkowo:

 

 

  • kilka łyżek cukru

 

Sposób przygotowania:

Drożdżówki z rabarbarem i kruszonką
Z drożdży,mleka ,cukru i odrobiny mąki robimy zaczyn i pozostawiamy do wyrośnięcia.

Mąkę przesiewamy na stolnicę ,wbijamy jajka,dodajemy zaczyn i zagniatamy ciasto,na końcu dodajemy roztopioną i ostudzona margarynę,ponownie zagniatamy.Odstawiamy pod przykryciem do wyrośnięcia.

Gdy ciasto podwoi swoją objętość formujemy kulki i delikatnie spłaszczamy.

Rabarbar kroimy na małe kawałki i układamy na drożdżówkach, posypujemy niewielką ilością cukru.

Pozostawiamy do wyrośnięcia. Smarujemy roztrzepanym jajkiem.

Z mąki ,cukru i masła robimy kruszonkę i posypujemy drożdżówki.

Pieczemy przez 15-20 minut w temperaturze 180 stopni. 
Drożdżówki z rabarbarem i kruszonką
Zawsze piekę w większej ilości , moja rodzina uwielbia je .
Drożdżówki z rabarbarem i kruszonką
Z drożdży , mąki i mleka robimy zaczyn i pozostawiamy do wyrośnięcia .
Drożdżówki z rabarbarem i kruszonką
Z wyrośniętego ciasta formujemy okrągłe drożdżówki .
Drożdżówki z rabarbarem i kruszonką
Na drożdżówki układamy rabarbar i posypujemy cukrem.
Drożdżówki z rabarbarem i kruszonką
Drożdżówki posypujemy przygotowana kruszonką i pieczemy .