Sposób przygotowania:
Drożdżówki z rabarbarem i kruszonką
Z drożdży,mleka ,cukru i odrobiny mąki robimy zaczyn i pozostawiamy do wyrośnięcia.
Mąkę przesiewamy na stolnicę ,wbijamy jajka,dodajemy zaczyn i zagniatamy ciasto,na końcu dodajemy roztopioną i ostudzona margarynę,ponownie zagniatamy.Odstawiamy pod przykryciem do wyrośnięcia.
Gdy ciasto podwoi swoją objętość formujemy kulki i delikatnie spłaszczamy.
Rabarbar kroimy na małe kawałki i układamy na drożdżówkach, posypujemy niewielką ilością cukru.
Pozostawiamy do wyrośnięcia. Smarujemy roztrzepanym jajkiem.
Z mąki ,cukru i masła robimy kruszonkę i posypujemy drożdżówki.
Pieczemy przez 15-20 minut w temperaturze 180 stopni.
Mąkę przesiewamy na stolnicę ,wbijamy jajka,dodajemy zaczyn i zagniatamy ciasto,na końcu dodajemy roztopioną i ostudzona margarynę,ponownie zagniatamy.Odstawiamy pod przykryciem do wyrośnięcia.
Gdy ciasto podwoi swoją objętość formujemy kulki i delikatnie spłaszczamy.
Rabarbar kroimy na małe kawałki i układamy na drożdżówkach, posypujemy niewielką ilością cukru.
Pozostawiamy do wyrośnięcia. Smarujemy roztrzepanym jajkiem.
Z mąki ,cukru i masła robimy kruszonkę i posypujemy drożdżówki.
Pieczemy przez 15-20 minut w temperaturze 180 stopni.
karola25
bogusia82