Ewa27

Ewa27

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 292]

Kokosowa szarlotka

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 8
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Kokosowa szarlotka na ciemnym cieście kruchym to propozycja na nieco inny wypiek, niż klasyczny i tradycyjny jabłecznik. Dodatek kokosa to pianki sprawił, iż ciasto nabrało wyjątkowego charakteru i smaku.

Kokosowa szarlotka

Składniki:

Kokosowa szarlotka

na ciasto

na jabłka

na kokosową piankę

Sposób przygotowania:

Kokosowa szarlotka
Ciasto: Z podanych składników zagniatamy ciasto. Chłodzimy przez dwie godziny. Zimne ciasto dzielimy w proporcji 2/3 i 1/3. Kwadratową formę do pieczenia smaruje masłem i obsypuję bułką tartą. Większą część ciasta wałkuje na wielkość formy. Wylepiam dno formy. 

Masa jabłkowa: Jabłka myję i obieram ze skórki. Kroję na kwadraty. Duszę w garnku o grubym dnie wraz z cukrem i cynamonem. Możemy dodać odrobinę wody, aby jabłka nie przywarły. Po 15 minutach dodaje do jabłek mąkę ziemniaczaną. Mieszam do momentu rozpuszczenia. Studzę.

Kokosowa pianka: Zimne białka ubijam na sztywno. Dodaje cukier. Krótko miksuję. Do piany dodaje wiórki kokosowe. Mieszam. Dodaje mąkę ziemniaczaną. Mieszam. 

Na ciasto układam wystudzone i zimne jabłka. Na jabłkach układam koksową piankę. Na kokosowej piance ścieram pozostałe ciasto. Ciasto piekę około 60-70 minut w 180 stopniach. Studzę.