MP3-ka

MP3-ka

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 266]

Sernik z białą czekoladą i mango

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Kremowy sernik na ciasteczkowym spodzie, z musem mango, białą czekoladą i kremem mascarpone - zapraszam.

Sernik z białą czekoladą i mango Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Sernik z białą czekoladą i mango

 

  • spód ciasteczkowy:
  • 200 g herbatników
  • 3/4 kostki masła

 

 

  • krem mascarpone:
  • 250 g serka mascarpone
  • 300 ml śmietany 30%
  • 3 łyżki cukru pudru

 

Sposób przygotowania:

Sernik z białą czekoladą i mango
Ciastka mielimy na pył, dodajemy roztopione masło, mieszamy i wykładamy blaszkę - mocno dociskając.

Wstawiamy do lodówki. 

Jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę, dodajemy ser i mus mango - miksujemy.

Na koniec śmietanę oraz budyń cały czas miksując.

Czekoladę drobno siekamy, dodajemy do masy serowej i mieszamy.

Na spód ciasteczkowy wylewamy masę serową.

Pieczemy ok 52 min w 180 bez termoobiegu.

Serek mascarpone, śmietanę i cukier puder ubijamy na sztywny krem.

Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej - można dodać odrobinę śmietany 30% lub mleka. 

Na wystudzony sernik wylewamy roztopioną czekoladę.

Mus mango wykładamy łyżeczką, a następnie przeciągamy wykałaczką tworząc wzór.

Szprycą wyciskamy krem mascarpone.

Do dekoracji użyłam kiwi, białe draże i żelki owocowe :)
Sernik z białą czekoladą i mango
Czekoladę wylewamy na sernik, łyżeczką nakładamy mus mango i przeciągamy wykałaczką tworząc wzór