dorota w

dorota w

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 302]

Drożdżówka z serem i śliwkami w wersji maxi

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 16
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Na początku miałam zamiar upiec zwyczajne, małe drożdżówki z serem. Oszczędność czasu wygrała i w ostatniej chwili zmieniłam zdanie by zrobić jedno drożdżowe ciasto w formie dużej drożdżówki ;) Wyszło mi najlepsze pod słońcem ciasto drożdżowe!

Drożdżówka z serem i śliwkami w wersji maxi

Składniki:

Drożdżówka z serem i śliwkami w wersji maxi

ciasto

masa serowa

  • 250 g białego sera w kostce
  • 3 czubate łyżki cukru
  • 30 g miękkiego masła
  • 1 żółtko
  • 3-4 łyżki śmietanki kremówki 30%

Sposób przygotowania:

Drożdżówka z serem i śliwkami w wersji maxi
Do miski pokruszyć drożdże, posypać cukrem, zalać letnim mlekiem, wymieszać. Masło rozpuścić, ostudzić, wlać do miski. dodać jajko i mąkę, wyrobić jednolite ciasto. Odstawić na ok. pół godziny do wyrośnięcia.

Wyłożyć na dno i ok. 2 cm brzegi tortownicy o średnicy 24 cm. Na wierzch wyłożyć masę serową. W nią wcisnąć połówki śliwek.

Ponownie odstawić na ok. pół godz. do wyrośnięcia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 C, piec ok. 35-40 minut.

Do miski przełożyć ser, dodać cukier, masło i śmietankę, zmiksować blenderem.

W razie potrzeby, gdyby masa była zbyt gęsta, można dodać jeszcze 1-2 łyżki śmietanki.