Kulinarna Chwila

Kulinarna Chwila

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 466]

Drożdżówki z serem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 8
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Ciepłe świeże bułeczki na drugie śniadanie do pracy lub do filiżanki kawy, czemu ich nie upiec samemu. Przygotujesz szybciutko i sprawnie, na taką bułeczkę każdy się skusi, faszerowana twarogiem to jest to na co masz dziś ochotę.

Drożdżówki z serem

Składniki:

Drożdżówki z serem

Składniki na ciasto:

Składniki na farsz:

  • 1 jajko
  • 80 cukru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 500 g twarogu półtłustego mielonego
  • 100 g śmietany 12%

Składniki dodatkowe:

  • 1 białko

Sposób przygotowania:

Drożdżówki z serem

I

Drożdżówki z serem
Przygotowanie ciasta, rozczyn, i przygotownaie placków jako spód do bułek.

1. Mleko lekko podgrzewamy, drożdże pokruszone przekładamy do miski, dodajemy połowę szklanki mleka, jedną łyżkę cukru i dwie łyżki mąki pszennej. Odstawiamy do wyrośnięcia.

2. Pozostałą mąkę wsypujemy do miski, dodajemy pozostały cukier, mleko, rozpuszczone masło, wbijamy jajko, wsypujemy sól i dodajemy wyrośnięty rozczyn.

3. Wyrabiamy ciasto, następnie robimy wałek i dzielimy na 12 części. Z każdego kawałka ciasta robimy placki, układamy na blaszce do pieczenia i odstawiamy na 30 minut.

II

Drożdżówki z serem
Przygotowanie farszu

4. Jajko ubijamy mikserem razem z cukrem oraz cukrem waniliowym, dodajemy twaróg oraz śmietany i miksujemy do uzyskania gładkiej masy.
5. W plackach z ciasta robimy wgłębienia i nakładamy farsz.
6. Smarujemy roztrzepanym widelcem białkiem i pieczemy 20 minut w rozgrzanym piekarniku.

III

7. Gotowe. Smacznego.