edyta337

edyta337

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 157]

Różyczki z ciasta francuskiego

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Różyczki z ciasta francuskiego oraz jabłek to szybki i efektowny pyszny deser, który posmakuje każdemu.

Różyczki z ciasta francuskiego Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Różyczki z ciasta francuskiego

 

Sposób przygotowania:

Różyczki z ciasta francuskiego
1. Jabłka myjemy i kroimy na ćwiartki i wyrażamy środek.

2. Kroimy w cienkie plasterki.

3. Wkładamy do zagotowanej wody z cukrem i sokiem z cytryny na około 2 minuty,aby jabłka nabrały elastyczności.

4. Przekładamy jabłka na sitko,a następnie przekładamy na talerz do ostygnięcia.

5. Ciasto francuskie rozwijamy i kroimy na 4 paski i smarujemy odrobiną dżemu jabłkowego i posypujemy cynamonem.

6. Na każdym pasku układamy abłka tak aby wystawały odrobinę poza ciasto i nakładały się na siebie.

7. Pozostała część ciasta nakładamy na jabłka i zwijamy w rulonik na kształt róży.

8. Przekładamy do formy do muffinek i pieczemy w nagrzanym piekarniku na 180 stopni na 30 - 40 minut.

9. Na koniec posypujemy cukrem pudrem.
Różyczki z ciasta francuskiego
Ciasto francuskie kroimy i smarujemy odrobiną dżemu z jabłek
Różyczki z ciasta francuskiego
Na cieście francuskim układamy wcześniej przygotowane jabłka
Różyczki z ciasta francuskiego
Resztę ciasta francuskiego zawijamy aż do linii jabłek
Różyczki z ciasta francuskiego
Różyczki z ciasta przekładamy do formy na muffinki