WWWiola

WWWiola

Złoty Ekspert
[Przepisów: 846]

Bułeczki drożdżowe z jabłkami

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Delikatne bułeczki drożdżowe nadziewane kwaśnymi jabłkami z cukrem. Idealne dla dzieci i do jesiennej kawy.

Bułeczki drożdżowe z jabłkami

Składniki:

Bułeczki drożdżowe z jabłkami

Ciasto

Nadzienie

  • 3-4 kwaśne jabłka
  • cukier
  • roztrzepane jajko z odrobiną mleka do posmarowania

Sposób przygotowania:

Bułeczki drożdżowe z jabłkami

Ciasto

Bułeczki drożdżowe z jabłkami
Ciasto można też przygotować dzień wcześniej i przetrzymać w lodówce.

Do miski wsypujemy wszystkie sypkie składniki i mieszamy. Na środek wlewamy płynne i dokładnie wyrabiamy. Odstawiamy do wyrośnięcia na ok 4 godziny w ciepłe miejsce.

Wycinanie

Bułeczki drożdżowe z jabłkami
Ciasto możemy podsypać odrobiną mąki przy wałkowaniu.

Wyrośnięte ciasto dość cienko wałkujemy i wycinamy koła.

Nadziewanie

Bułeczki drożdżowe z jabłkami
Brzegi bardzo dokładnie sklejamy, by sok nie wypłynął.

Na każdy kawałek ciasta dajemy kilka kawałków drobno posiekanych jabłek i odrobinę cukru. Zaklejamy dokładnie brzegi i odstawiamy na pół godziny do wyrośnięcia.

Pieczenie

Bułeczki drożdżowe z jabłkami
Bułeczki pieczemy, aż ładnie się zrumienią.

Wyrośnięte bułeczki smarujemy roztrzepanym jajkiem z mlekiem i opruszamy cukrem. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i pieczemy do zrumienienia, ok 20 minut. Studzimy na kratce.