gosia47-47

gosia47-47

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 849]

Drożdżówki z serem prostokątne

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

drożdżówki są pyszne, szybko znikają ze stołu

Drożdżówki z serem prostokątne

Składniki:

Drożdżówki z serem prostokątne

 

Sposób przygotowania:

Drożdżówki z serem prostokątne
CIASTO: Do miski wsypać mąkę, posolić, wymieszać, zrobić rowek. W połowie szklanki letniego mleka rozrobić drożdże i poczekać chwilę aż wyrosną. Resztę mleka wlać do miski. Wbić żółtka i jedno jajko, wlać wyrośnięte drożdże i cukier. Wyrabiać ręką. pod koniec dodać letnią, roztopioną margarynę. SER: margarynę utrzeć z cukrem. Dodawać po 1 żółtku, ser zmielony oraz budyń. Na koniec dodać ubita pianę z białek. Ciasto rozwałkować. Pokroić na prostokąty Kwadraty można formować jak komu pasuje. Na każdą bułeczkę kłaść masę serową. Każdą drożdżówkę posmarować rozkłóconym białkiem i posypać cukrem perlistym. Przekładać na brytfannę wysmarowaną margaryną. Piec ok. 35 minut w 180 st. Po wyjęciu ostudzić.