akrobatka2

akrobatka2

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 594]

Zakręcona drożdżówka z truskawkami i rabarbarem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Pyszna drożdżówka z truskawkami i rabarbarem o ciekawym, innym kształcie ;) Serdecznie polecam! ;-).

Zakręcona drożdżówka z truskawkami i rabarbarem

Składniki:

Zakręcona drożdżówka z truskawkami i rabarbarem

Ciasto

  • 4 szkl. mąki pszennej
  • 70 g świeżych drożdży (ja dałam 40 g, moim zdaniem tyle wystarczy ;-))
  • 300 ml letniego mleka
  • 50 g roztopionego i ostudzonego masła
  • 4 żółtka
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 łyżki cukru

Owocowy kisiel

Sposób przygotowania:

Zakręcona drożdżówka z truskawkami i rabarbarem

Owocowy kisiel

Rabarbar i truskawki drobno pokroić. Owoce umieścić w garnuszku z dodatkiem soli i cukru. Zagotować. Wsypać kisiel i gotować jeszcze kilka minut do zgęstnienia, cały czas mieszając. Następnie zdjąć z ognia i pozostawić do wystudzenia.

Ciasto

Drożdże rozpuści w 1/2 szkl. letniego mleka ze szczyptą cukru oraz mąki. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na około 20 minut do "ruszenia" drożdży. Do miski wsypać mąkę, sól, cukier i wymieszać. Dodać pozostałe składniki ciasta razem z rozczynem i dobrze zmiksować mikserem z końcówkami do ciasta drożdżowego lub ręcznie (będzie to jednak bardziej pracochłonne) Wyrobione ciasto powinno być elastycznie, gładkie i nie powinno kleić się do rąk. Z takiego ciasta uformować kulę, umieścić ją w oprószonej mąką misce i przykryć ściereczką. Odstawić na około 1,5 godziny do podwojenia objętości. Po tym czasie ciasto krótko zagnieść rękami i rozwałkować na kształt prostokąta. Posmarować owocowym kisielem (pozostawiając troszkę do posmarowania upieczonego ciasta). Dłuższe boki prostokąta złożyć do środka. Krótsze również złożyć, ale tylko końcówki.Następnie rozwałkować ciasto na grubość około 1 cm, pociąć na paski. Każdy pasek skręcić w przeciwnych kierunkach tworząc spiralki. Umieścić je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, bardzo blisko siebie.

Pieczenie

Piec w 180 st.C przez około 30 minut do zarumienienia. Po tym czasie wyjąć i przestudzić. Jeszcze ciepłe ciasto wysmarować resztą owocowego kisielu. Zwinąć ciasno w roladę, owinąć folią spożywczą i odstawić na 1-2 godziny. Odwinąć drożdżówkę z folii i oprószyć cukrem pudrem. Smacznego!