Sposób przygotowania:
Drożdżówki ze śliwką i kruszonką
Mąkę wsyp do miski, w kubku rozpuść drożdże w 0,5 szklanki wody, dodaj do drożdży cukier, sól, rozmieszaj do całkowitego rozpuszczenia drożdży. Odstaw aż trochę podrosną. Jak o 1/2 urosną wlej do mąki, dodaj wody i zagnieć ciasto. Dolej tyle wody aż ciasto zrobi się sprężyste.
Odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
W tym czasie wysmaruj małe foremki masłem/margaryną i rozgrzej prodiż/piekarnik do temp.max 200*C.
Odrywaj z ciasta kawałki i utwórz z tego kulkę, rozpłaszcz i połóż 1/2 śliwki, znów uformuj kulkę i włóż do foremki, troszkę spłaszcz.[ dobrze sklej brzegi bo podczas pieczenia sok lubi sobie wypłynąć na wierzch :)]
Na sam wierzch połóż kruszonkę, lekko ją dociskając do ciasta.
( kruszonka nie może być za tłusta, bo się rozpuści podczas pieczenia, w przepisie podałam przybliżoną ilość mąki, gdyż mąka mące nie równa i niektóra więcej lub mniej wchłonie tłuszczu).
Piecz ok 15-20 min. Wyciągnij i odstaw aby bułeczki ostygły.
Na koniec posyp cukrem pudrem lub nie.
Takie bułeczki mogą super zastąpić kupne bułki z piekarni.
Smacznego
Odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
W tym czasie wysmaruj małe foremki masłem/margaryną i rozgrzej prodiż/piekarnik do temp.max 200*C.
Odrywaj z ciasta kawałki i utwórz z tego kulkę, rozpłaszcz i połóż 1/2 śliwki, znów uformuj kulkę i włóż do foremki, troszkę spłaszcz.[ dobrze sklej brzegi bo podczas pieczenia sok lubi sobie wypłynąć na wierzch :)]
Na sam wierzch połóż kruszonkę, lekko ją dociskając do ciasta.
( kruszonka nie może być za tłusta, bo się rozpuści podczas pieczenia, w przepisie podałam przybliżoną ilość mąki, gdyż mąka mące nie równa i niektóra więcej lub mniej wchłonie tłuszczu).
Piecz ok 15-20 min. Wyciągnij i odstaw aby bułeczki ostygły.
Na koniec posyp cukrem pudrem lub nie.
Takie bułeczki mogą super zastąpić kupne bułki z piekarni.
Smacznego