kasperki2

kasperki2

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 255]

Drożdżówki ze śliwką i kruszonką

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Pyszne domowe bułeczki drożdżowe

Drożdżówki ze śliwką i kruszonką Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Drożdżówki ze śliwką i kruszonką

 

  • NA CIASTO:
  • 2 szklanki mąki wrocławskiej
  • 0,5 opakowania drożdży
  • ok ~1,5 szklanka wody
  • 0,5 łyżeczki cukru
  • szczypta soli
  • Kruszonka
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1,5 łyżka mąki

 

Sposób przygotowania:

Drożdżówki ze śliwką i kruszonką
Mąkę wsyp do miski, w kubku rozpuść drożdże w 0,5 szklanki wody, dodaj do drożdży cukier, sól, rozmieszaj do całkowitego rozpuszczenia drożdży. Odstaw aż trochę podrosną. Jak o 1/2 urosną wlej do mąki, dodaj wody i zagnieć ciasto. Dolej tyle wody aż ciasto zrobi się sprężyste.
Odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
W tym czasie wysmaruj małe foremki masłem/margaryną i rozgrzej prodiż/piekarnik do temp.max 200*C.
Odrywaj z ciasta kawałki i utwórz z tego kulkę, rozpłaszcz i połóż 1/2 śliwki, znów uformuj kulkę i włóż do foremki, troszkę spłaszcz.[ dobrze sklej brzegi bo podczas pieczenia sok lubi sobie wypłynąć na wierzch :)]
Na sam wierzch połóż kruszonkę, lekko ją dociskając do ciasta.
( kruszonka nie może być za tłusta, bo się rozpuści podczas pieczenia, w przepisie podałam przybliżoną ilość mąki, gdyż mąka mące nie równa i niektóra więcej lub mniej wchłonie tłuszczu).
Piecz ok 15-20 min. Wyciągnij i odstaw aby bułeczki ostygły.
Na koniec posyp cukrem pudrem lub nie.
Takie bułeczki mogą super zastąpić kupne bułki z piekarni.
Smacznego
Drożdżówki ze śliwką i kruszonką
Etap 1 - tak wygląda ciasto do bułeczek drożdżowych
Drożdżówki ze śliwką i kruszonką
Etap 2 - gotowe do pieczenia bułeczki już ze śliwką i kruszonką
Drożdżówki ze śliwką i kruszonką
Etap 3 - nasza bułeczka po upieczeniu z widoczną śliweczką

Tagi:

ciasto śliwki