2milutka

2milutka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1472]

Drożdżowo-marcepanowa baba

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Klasyczna babka w nowoczesnym wydaniu, pulchna aromatyczna , prosta w przygotowaniu, jej aromatem podczas pieczenia przechodzi cały dom, nie wyobrażam sobie świątecznego klimatu bez takiej baby!

Drożdżowo-marcepanowa baba

Składniki:

Drożdżowo-marcepanowa baba

 

  • Kuleczki marcepanowe:
  • 15 dag masy marcepanowej
  • Odrobina zielonego barwnika

 

Sposób przygotowania:

Drożdżowo-marcepanowa baba

ETAP 1:

Drożdżowo-marcepanowa baba
z masy marcepanowej robimy słodkie zielone kuleczki

Do masy marcepanowej dodajemy porcję barwnika zagniatamy miękką elastyczna masę.
Formujemy w małe kuleczki.

ETAP 2:

Drożdżowo-marcepanowa baba
mąkę do przygotowania ciasta mieszamy z drożdżami

Mąkę do ciasta mieszamy z drożdżami.

ETAP 3:

Drożdżowo-marcepanowa baba
ubite żółtka mieszamy z ubitymi białkami

Żółtka jaj ubijamy na pianę, dodajemy ser mascarpone,

ETAP 4:

Drożdżowo-marcepanowa baba
do masy dodajemy mąkę oraz bialka delikatnie mieszamy

Do masy dodajemy mąkę z drożdżami łączymy z białkami ubitymi na sztywno.mieszamy masę delikatnie.

ETAP 5:

Drożdżowo-marcepanowa baba
na sam koniec łączymy ciasto z kuleczkami i pieczemy

na sam koniec dodajemy kuleczki, marcepanowe, ciasto wykładamy do formy na babkę.
Odstawiamy na 30 minut w ciepłe miejsce po czym wstawić do zimnego piekarnika i piec około 55 minut w temp 175*c lub do suchego patyczka.

Udekorować dowolnie.

Słodkich wypieków!